Het huis aan de gouden bocht, Jessie Burton

Titel: Het huis aan de gouden bocht
Serie: The miniaturist #1
Auteur(s): Jessie Burton
Uitgeverij: L.S. Amsterdam
Aantal pagina’s: 369
Gelezen als: E-book
Genre: Historische fictie

Waardering: 5 uit 5.

Het huis aan de gouden bocht van Jessie Burton, samenvatting

In 1686 komt Nella Oortman, als jonge bruid van de bekende VOC-koopman Johannes Brandt, aan de Herengracht wonen. Nella begrijpt niets van het huishouden waarin ze terecht komt en heeft moeite om er te aarden. Haar echtgenoot Johannes is altijd op reis en raakt haar nooit aan. Dan krijgt ze op een dag een bijzonder cadeau: een manshoog poppenhuis. Maar het is niet zomaar een poppenhuis. Het is een exacte replica van het huis aan de Herengracht waarin ze woont, maar dan in miniatuur. Vanaf dat moment ontvangt ze vreemde pakketjes voor dit poppenhuis wat uiteindelijk leidt tot een dramatische wending. 


Ebook Het huis aan de gouden bocht van Jessie Burton

Het huis aan de gouden bocht van Jessie Burton, recensie

Al jaren heb ik veel lof gehoord over deze historische roman van Jessie Burton. Ik houd zelf enorm van poppenhuizen en alles wat klein is, dus ik was altijd wel geïntrigeerd door het verhaal. Toch heb ik het boek nooit eerder opgepakt. Toen ik echter hoorde dat 20 september 2022 het vervolg, Het huis aan de Herengracht, verschijnt, moest ik dit eerste deel wel oppakken. En wat ben ik blij dat ik dat eindelijk gedaan heb! Dit eerste deel is historische fictie zoals ik het graag lees: een uitgebreid verhaal, vol details over de gebruiken van toen. Je waant je even helemaal in Amsterdam gedurende de tweede helft van de 17e eeuw.

Historisch verhaal vol mysterie

Ondanks dat het verhaal zich 350 jaar geleden afspeelt, heeft Jessie Burton het op een of andere manier akelig actueel weten te houden. Thema’s zoals racisme en seksuele geaardheid spelen een grote rol. Maar de uitwerking van deze thema’s was niet het enige wat ik geweldig vond aan het verhaal. Het verhaal zit vol mysterie dat grenst aan magie. De miniatuurmaker lijkt gehuld te zijn in een geheimzinnige mist: wie is deze persoon? Je vraagt je gedurende het verhaal steeds af wie er schuilgaat onder het teken van de zon aan de Kalverstraat en hoe diegene zoveel weet over Nella’s leven.

Oog voor detail

Het huis aan de gouden bocht is een rijk verhaal met waanzinnige details. Het verhaal heeft verschillende plotwendingen, die uiteindelijk leiden tot een prachtig einde. Prachtig, als in dat het allemaal zo mooi bij elkaar kwam. Het daadwerkelijke verhaal is minder prachtig. Tijdens het lezen bouw je een band op met de personages. Ik heb met ze gelachen en met ze gehuild. Ik kijk dan ook ontzettend uit naar het lezen van het tweede deel dat volgende week verschijnt!

Benieuwd geworden? Bestel Het huis aan de gouden bocht van Jessie Burton bij de lokale boekhandel via Libris!

Bestellen


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

*Deze boeken heb ik gekregen als recensie-exemplaar of van mijn werk. Dit heeft geen invloed op mijn mening over het boek!

Een gedachte over “Het huis aan de gouden bocht, Jessie Burton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s