De kloof, Jan Terlouw

Titel: De kloof
Auteur(s): Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 175
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Young Adult

Waardering: 4 uit 5.

De kloof van Jan Terlouw, samenvatting

Door het land Berg en Dal loopt er al 45 jaar lang een diepe kloof. Na al deze tijd is er nog steeds geen brug om deze kloof over te kunnen steken. De inwoners van Berg en Dal hebben zich hierbij neergelegd. Tot de zestienjarige Ginder de restanten van een oud dagboek van zijn grootmoeder vindt. In dit dagboek staan aantekeningen over de kloof en een brug, die er alleen nooit gekomen is. Degene die deze brug zou kunnen ontwerpen is jaren geleden van de aardbodem verdwenen. Na zijn vondst gaat Ginder op onderzoek uit. Tijdens zijn zoektocht bouwt hij vriendschappen op, maar loopt hij zelf ook flink gevaar. Zal het Ginder lukken om het mysterie op te lossen?


Boek de kloof van Jan Terlouw

De kloof van Jan Terlouw, recensie

Ik ben niet onbekend met de boeken van Terlouw, maar heb er geen nostalgische herinneringen aan. Ik heb ze namelijk gelezen toen ik al wat ouder was, beginnend vanaf mijn tienerjaren. De boeken van Terlouw die ik tot nu toe heb gelezen, zijn: Oorlogswinter, Koning van Katoren, Briefgeheim en Oosterschelde windkracht 10. Mijn favorieten hiervan zijn de verhalen gebaseerd op gebeurtenissen die echt plaats hebben gevonden, dus Oorlogswinter en Oosterschelde. Ik was dan ook heel erg benieuwd of ik De kloof net zo interessant zou vinden.

Verhaal vol mysterie

Dat De kloof een verhaal vol mysterie is, valt niet te ontkennen. Het begint allemaal met een verbrande brief van Ginders grootmoeder. Er missen delen van de brief, waardoor voor Ginder veel nog onduidelijk is. Als lezer krijg je ook delen van de bladzijdes te zien, waarmee je zelf aan de slag zou kunnen gaan om het mysterie te ontrafelen. Er staan namelijk genoeg hints in om je de rest van het verhaal mee zoet te houden. Zo kun je samen met Ginder ontdekken wat er zich, sinds de vorming van de kloof, heeft afgespeeld. Waarom willen sommige figuren niet dat er een brug tussen Bergen en Dal komt? En waarom lijken dezelfde figuren het op Ginder gemunt te hebben?

Oudere versie

Ikzelf heb een oudere versie van De kloof gelezen, namelijk uit 1983. De taal is wat oubollig en de manieren en gebruiken ook niet herkenbaar voor de jeugdige lezers van tegenwoordig. Nu ben ik natuurlijk niet de doelgroep van dit verhaal en gelukkig wat bekender met bepaalde woorden die er worden gebruikt, maar ik begrijp wel waarom ik dit boek als kind heb laten liggen. Desalniettemin is het verhaal nog altijd even spannend en mysterieus. Mocht de nieuwe uitgave van 2016 wat toegankelijker zijn gemaakt voor de jonge lezers van nu, dan is het echt een aanrader. Voor volwassen lezers moet het echter geen probleem zijn om te kunnen genieten van het mysterieuze verhaal!

Benieuwd geworden? Bestel De kloof van Jan Terlouw bij de lokale boekhandel via Libris!

Bestellen


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s