De tunnel, Anna Woltz

Titel: De tunnel
Auteur(s): Anna Woltz
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina’s: 232
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Young Adult, Historische fictie

Waardering: 5 uit 5.

De tunnel van Anna Woltz, samenvatting

Het is september 1940, het begin van de Blitz. Londen wordt maandenlang gebombardeerd. Hierdoor slapen tienduizenden mensen maandenlang in de Ondergrondse: op perrons, op stilstaande roltrappen, in de tunnels en naast het spoor. Dit is de plek waar vier jonge mensen elkaar leren kennen. Quinn is van huis weggelopen en spreekt liever niet over haar broer Sebastian. Jay voelt zich keer op keer verraden door de rest van de wereld. Ella van veertien vertelt het verhaal over haarzelf, Quinn, Sebastian en Jay. Er ontstaat een hechte vriendschap, zonder dat de vier het zelf door lijken te hebben. Een vriendschap die alleen iets vreselijks als de Tweede Wereldoorlog kan creëren.


Boek de tunnel van Anna Woltz

De tunnel van Anna Woltz, recensie

Waar ik in mijn leven veel literatuur over de Tweede Wereldoorlog gelezen heb, had ik nog niet veel jeugdliteratuur over deze oorlog gelezen. Het lezen vanuit het perspectief van een kind geeft je een totaal andere kijk op de oorlog, dan wanneer je een verhaal leest vanuit het perspectief van een volwassene. Natuurlijk voel je de angst die onder de tieners heerst, maar het zijn in de eerste plaats nog altijd kinderen. Kinderen die nog hoop hebben op een betere toekomst, ondanks dat ze dagelijks bezig zijn om te overleven.

Een sterk begin

De eerste bladzijde van het verhaal verklapt al direct een deel van het einde. Hierdoor is je aandacht direct bij het verhaal en wil je eigenlijk meteen weten wat er gebeurd is, dat het zover kon komen. Ook al wordt het al op de eerste bladzijde vertelt, ik ga niet verklappen wat het is, want dan is het verrassingseffect eraf. Om te weten hoe het allemaal zover kwam, moet je eerst het verhaal lezen. En geloof me, je wilt niet anders dan verder lezen. Ik las het boek dan ook grotendeels in één dag uit. Anna Woltz heeft een vlotte pen, waarbij ze details en feiten niet over het hoofd ziet.

Prachtboek

Tijdens het lezen bouw je geheid een band op met de vier tieners én het broertje van Ella, Robbie, wie niet in de samenvatting genoemd wordt, maar toch een aanzienlijke rol speelt. Je wenst hen het allerbeste toe en wanneer het noodlot toeslaat, doet het dan ook haast pijn om te lezen. De tunnel is echt een prachtverhaal over hoop, vriendschap en liefde in tijden van angst. Een aanrader voor jeugdige én volwassen lezers!

Benieuwd geworden? Bestel De tunnel van Anna Woltz bij de lokale boekhandel via Libris!

Bestellen


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

*Deze boeken heb ik gekregen als recensie-exemplaar of van mijn werk. Dit heeft geen invloed op mijn mening over het boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s