Een vleugje Londen, Gaby Rasters

Titel: Een vleugje Londen
Auteur(s): Gaby Rasters
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 256
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Romantiek

Waardering: 3.5 uit 5.

Een vleugje Londen van Gaby Rasters, samenvatting

Een jaar geleden overleed Maggie, de grote liefde van Tomas. Maar Maggie heeft een brief voor Tomas achtergelaten. Hierin draagt ze hem op om naar Londen te reizen en hun liefde te vangen in een nieuw parfum. Op de luchthaven gaat het echter al mis: hij raakt zijn koffer kwijt. Sharons leven staat op zijn kop als haar vader wordt opgenomen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Dit is de reden dat hij zijn levenswerk aan haar overdraagt: een verzameling koffers die hij wil herenigen met hun rechtmatige eigenaar… 


Een vleugje Londen boek van Gaby Rasters

Een vleugje Londen van Gaby Rasters, recensie

Toen ik begon met lezen in Een vleugje Londen beloofde het een heerlijk zoet verhaal te worden. En het begon goed, tot ik op bladzijde 26 kwam en het woord ‘autisme’ viel. Sinds ik zelf de diagnose autisme heb gekregen (en ook al wel toen ik vermoedde dat ik het had), ben ik altijd meteen alert als een personage autisme blijkt te hebben: worden we wel goed gerepresenteerd en niet afgeschilderd als emotieloze freaks die alleen maar van natuurkunde en wiskunde houden? En ja hoor, nog geen bladzijde verder stonden deze zinnen: “Ze had hem gestimuleerd om door te gaan met zijn studie maar vooral ook om zijn hart te volgen. Dat laatste is moeilijk voor iemand met autisme: was hij in staat echt te voelen?” Pardon? Autisme is een spectrum en je kunt niet veel generaliseren als het over autisme gaat. Ik ben iemand met autisme die juist heel veel emotie en gevoel kent en al kan janken als ik naar het nieuws kijk. En raad eens? In de volgende zin ging het over, jawel, “dat zijn kwaliteiten verder gingen dan het ontwikkelen van chips voor in een telefoon en het uitdenken van natuurkundige formules”. Call me a snowflake, maar dit was het moment dat ik getriggered raakte en het boek twee dagen niet aan wilde raken. Bang om weer om de oren te worden geslagen met kortzichtigheid over autisme. Bang om meer over de reden te lezen dat ik niet openlijk durf te praten over mijn eigen diagnose.

Een verhaal vol geur

Pfoe. Na twee dagen pakte ik het boek weer op en ging ik, op mijn hoede, verder met lezen. Nog één zo’n uitspraak en ik zou hem DNF’en. In de rest van het boek werden er niet meer zulke uitspraken gedaan, wat eigenlijk niet per se een goed iets was. Het was dus niet nodig om een van de hoofdpersonages iemand met autisme te laten zijn. Het voegde verder niks toe aan het verhaal. Ja, het was een man met een gevoelige neus, maar het kon daar ook gewoon bij blijven: een man met een goed reukvermogen. Anyway, deze neus helpt Tomas (want dat is zijn naam) bij het maken van de lekkerste parfums (heel mooi bruggetje om snel weer uit mijn rant te komen). Deze geuren vloeiden bijna van de bladzijden af en ik werd zo benieuwd naar Tomas’ parfums. En tijdens het lezen rook ik niet enkel parfums: geur speelt überhaupt een grote rol in dit boek. Zo leer je Londen kennen aan de hand van hoe het eruit ziet, maar ook zeker van hoe het er ruikt. Een vleugje Londen is een roman die alle zintuigen weet te prikkelen!

Verliefd op Londen

Tijdens het lezen werd ik ook zeker verliefd op Londen. Ik ben zelf nog nooit in deze stad geweest, maar het staat zeker hoog op mijn bucketlist! Ik vond het heerlijk om te lezen hoe Sharon en Tomas samen Londen, en elkaar, ontdekken. Gaby Rasters weet hoe ze mooie zinnen moet fabriceren en ik stond dan ook regelmatig even stil bij enkele mooie zinnen. Een vleugje Londen wist uiteindelijk gelukkig meer gevoelens bij me los te maken dan enkel irritatie. Het bleef bij dat ene zinnetje (die nog steeds niet nodig is geweest) en van de rest van het verhaal heb ik dan ook heerlijk genoten!

Benieuwd geworden? Bestel Een vleugje Londen van Gaby Rasters bij de lokale boekhandel via Libris!

Bestellen


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

*Deze boeken heb ik gekregen als recensie-exemplaar of van mijn werk. Dit heeft geen invloed op mijn mening over het boek!

5 gedachten over “Een vleugje Londen, Gaby Rasters

  1. Hmmm ik ga het boek zeker ook lezen en benieuwd of ik het met je eens ben… Vanwege mijn ontbrekende zicht gebruik ik alle overige zintuigen in het dagelijks leven des te meer (uit noodzaak)… Overigens niet fijn wanneer er sowieso gegeneraliseerd wordt vind ik. Ieder mens, ongeacht welke stoornis, eventuele beperking of wat ook maar, is uniek… Uiteraard heeft iedereen wel herkenbaarheden etc, maar toch… Zo dacht een andere persoon die ook een visuele beperking heeft voor mij van alles te kunnen invullen en sprak zelfs zo “Wij. Hebben dit nodig en dit en dit is het beste voor ons…” WTF dacht ik en zei ik toen geloof ik ook! Anyway…ik ga het boek lezen en ik hoop dat je juist wel opener durft te zijn over wie je bent!!

    Like

    1. Bedankt voor je reactie en je aanvulling, want het is bij iedereen inderdaad anders. Wellicht herkent iemand anders met autisme zich wel hierin, ook al had de auteur het dan alsnog beter kunnen verwoorden naar mijn idee 🙈 In ieder geval heel vervelend als er zo gegeneraliseerd wordt, want zoals je zegt: iedereen is uniek en zulke dingen kunnen gewoon niet voor iedereen hetzelfde ingevuld worden!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s