Hier komen wij vandaan, Leonieke Baerwaldt

Titel: Hier komen wij vandaan
Auteur(s): Leonieke Baerwaldt
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina’s: 224
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Literatuur

Waardering: 4.5 uit 5.

Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt, samenvatting

Een verhaal dat gebaseerd is op enkele sprookjes van Hans Christian Andersen en de Gebroeders Grimm. Het vertelt over de kleine zeemeermin die geconfronteerd wordt met de werkelijkheid; een moeder en dochter die samen van huis naar huis zwerven op zoek naar iets of iemand; een fabrieksarbeider die samenleeft met zijn ziekelijke moeder en een tropische-vissenwinkel begint; en twee geliefden die samen een huis bouwen.Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt, recensie

Toen ik op de achterflap las dat de sprookjes van Andersen en Grimm in het verhaal van Hier komen wij vandaan hun hedendaagse weerklank vinden, werd ik meteen enthousiast. Ik hou van hervertellingen van mijn favoriete sprookjes en was heel benieuwd hoe onder andere de kleine zeemeermin opnieuw tot leven zou worden gebracht. Aanvankelijk had ik het idee dat dit boek een bundel kortere verhalen was, met één gezamenlijk thema. En ergens is dat ook wel zo. Je leest namelijk over drie verschillende paren: een moeder en haar dochter, een zoon en zijn moeder en een liefdespaar bestaande uit een man en een vrouw. Uiteindelijk komen de vier verhalen op prachtige wijze bij elkaar en blijkt het toch echt één verhaal te zijn.

Even inkomen

Na het eerste hoofdstuk schiet het verhaal van de kleine zeemeermin naar dat van het liefdespaar (gebaseerd op het sprookje van Grimm, ‘Van de visser en zijn vrouw‘). Het was nogal een abrupt einde van het eerste hoofdstuk. Aan het begin van elk hoofdstuk, wanneer er van verhaallijn werd geswitcht, voelde het telkens alsof ik midden in een nieuw verhaal werd gegooid. Ook dit gaf me het idee dat het boek uit verschillende verhalen zou bestaan, die niks met elkaar te maken hebben behalve het thema (zee/vissen/sprookjes). Algauw komen eerdere personages terug en leer je zo hun plek in het grotere verhaal kennen.

Een prachtig, mysterieus geheel

Uiteindelijk zijn alle personages voorgesteld en ontdekte ik een structuur in het verhaal. Deze structuur zorgt ervoor dat het verhaal een begin, midden en een eind krijgt. Zo kun je als lezer de puzzelstukjes in elkaar passen en is het verhaal echt af. Alle drie de verhalen komen in de loop van het verhaal samen en wat je dan krijgt, is een prachtige, mysterieuze hervertelling van de sprookjes die we zo goed kennen. Ik vind het knap hoe Leonieke Baerwaldt deze verschillende sprookjes verweeft tot één geheel, met als uitkomst een origineel, mysterieus en modern sprookje. Een aanrader voor de liefhebber van hervertellingen van sprookjes. Hier komen wij vandaan is Baerwaldts debuutroman en ik ben heel benieuwd waar ze in de toekomst nog mee gaat komen.

Benieuwd geworden? Bestel Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt bij de lokale boekhandel via Libris!

Bestellen!


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

*Deze boeken heb ik gekregen als recensie-exemplaar of van mijn werk. Dit heeft geen invloed op mijn mening over het boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s