The Dead Zone, Stephen King

Lees mijn recensie van The Dead Zone van Stephen King

Titel: Dodelijk dilemma
Auteur(s): Stephen King
Uitgeverij: L.S. Amsterdam
Aantal pagina’s: 455
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Stephen King, Science-fiction

Waardering: 3 uit 5.

Dodelijk dilemma (The Dead Zone) van Stephen King, samenvatting

Na een ernstig auto-ongeluk belandt John Smith in een coma. Deze coma duurt uiteindelijk vier jaar. Wanneer hij uiteindelijk uit de coma ontwaakt, is hij qua uiterlijk nog precies hetzelfde als voordat hij in coma belandde. Toch is er ook wat veranderd: hij heeft een helderziende gave ontwikkeld. Hiermee kan hij in het verleden, heden én de toekomst van anderen kijken. Vaker een vloek dan een zegen. Deze gave laat de mensen om hem heen niet onberoerd. Tegelijkertijd probeert Greg Stillson zijn slag te slaan op het politieke veld, maar Johnny heeft hem door. Dit alles leidt uiteindelijk tot een onoverkomelijke climax.


Recensie Dodelijk dilemma (The Dead Zone) Stephen King

Dodelijk dilemma (The Dead Zone) van Stephen King, recensie

Deze 80’s King begon voor mijn ontzettend sterk. Het voelde voor mij weer als thuiskomen, ik zat er meteen in en wilde hem niet meer wegleggen. Ondanks dat er in de eerste 100 pagina’s niet bizar veel gebeurt, wist King me toch meteen weer te pakken met zijn schrijfstijl. Je leert Johnny en zijn vriendin Sarah kennen terwijl ze op date zijn naar een kermis. Het gokspel dat Johnny daar speelde duurde vrij lang (wat het aantal pagina’s betreft), maar het verveelde me geen moment. Je krijgt hints naar wat de rest van het verhaal zal brengen en dat dit verhaal nog veel in zich heeft. Helaas kon het begin me beter vasthouden dan de rest van het verhaal.

Geen nieuwe favoriet

Het aantal sterren dat ik The Dead Zone heb gegeven verklapt al wel dat het geen nieuwe favoriet is geworden. Op een gegeven moment kakte het verhaal voor mijn gevoel een beetje in en raakte ik de draad kwijt van waar het heen ging. Er lijken verschillende rode draden in Dodelijk dilemma te zijn. En deze rode draden werden voor mij niet goed genoeg uitgewerkt om echt tot een rond verhaal te komen. Zo zat er het liefdesverhaal tussen Johnny en Sarah in verwerkt, een verhaal over een random seriemoordenaar en uiteindelijk het verhaal met Greg Stillson. Naast dat Johnny natuurlijk deze laatste twee verhalen grotendeels doorzag, miste ik verder de grotere link tussen deze ‘losse’ verhalen.

Hints naar toekomstig werk

Wat mij dan wel weer trok was een gedeelte dat ging over tijdreizen. Dat is namelijk indirect wat Johnny doet: hij ziet de toekomst en kan vervolgens een keuze maken of hij daarop acteert. Het dodelijke dilemma… Dit zien we ook terug in het recentere King-boek 11.22.63, waarin Jake Epping terug in de tijd reist en zo de aanslag op JFK wil voorkomen. 11.22.63 is (naar mijn mening) een beter uitgewerkte versie van The Dead Zone. Ook denk ik dat het waarschijnlijk deels aan de ietwat verouderde paperbackversie van Dodelijk dilemma lag die ik las, dat ik moeilijk door de laatste 75% van het boek heen kwam. Een klassieke King, maar helaas geen nieuwe favoriet.

Benieuwd geworden? Bestel Dodelijk dilemma (The Dead Zone) van Stephen King bij de lokale boekhandel via Libris!

Bestellen


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s