Open water, Caleb Azumah Nelson

Lees mijn recensie van Open water van Caleb Azumah Nelson

Titel: Open water
Auteur(s): Caleb Azumah Nelson
Uitgeverij: Uitgeverij Querido
Aantal pagina’s: 192
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Literaire roman

Waardering: 5 uit 5.

*Recensie-exemplaar gekregen van Uitgeverij Querido


Open water van Caleb Azumah Nelson, samenvatting

Twee jonge, Zwarte mensen ontmoeten elkaar in een pub in Zuidoost-Londen. Hij is fotograaf, zij danseres. Beiden hebben ze beurzen gewonnen voor privéscholen en beiden voelen ze zich daar niet thuis. Ze wonen in een stad waar ze zich eigenlijk niet thuisvoelen. De enige plek waar ze dat wel doen, is bij elkaar. Langzaam maar zeker worden de twee verliefd op elkaar. Ze lijken perfect bij elkaar te passen, maar worden toch tegengehouden door angst. Angst om de ander te verliezen, maar ook voor de stad die hen niet lijkt te accepteren. Dit verhaal laat zien hoe twee mensen, die voor elkaar bestemd lijken te zijn, elkaar toch kwijt kunnen raken. 


Wellicht is dat hoe we die vraag voor altijd zouden moeten verwoorden; laten we, in plaats van te polsen wat iemands lievelingsboek is, de vraag stellen welke hen steeds opnieuw terug weet te laten keren.

Open water van Caleb Azumah Nelson, recensie

Al gauw na het starten van deze literaire roman merkte ik dat dit een boek zou zijn waarin ik het liefst elke zin zou onderstrepen. Caleb Azumah Nelson zijn zinnen en paragrafen lezen haast als poëzie. Dit boezemde me meteen wat angst in: ik heb niet zoveel met literatuur waarbij je zinnen twee-drie keer moet lezen voor je enigszins doorhebt wat ze eigenlijk vertellen. Gelukkig was dit niet het geval bij Open water. Ja, de zinnen lazen als poëzie, maar meer de soort poëzie die je tegenkomt in liedjes. Het verhaal las dan ook haast melodieus, alsof er een soort ritme in de woorden en zinnen zat. Het zorgde ervoor dat ik gestaag door het verhaal en de levens van de hoofdpersonen zweefde.

Actueel thema

Zonder dat Nelson het in zoveel woorden benoemt, lees je over het racisme waarmee de hoofdpersoon te maken krijgt. Je leest over de pijn en het onveilige gevoel, die me goed wisten te raken. Over het gevoel niet meer dan een Zwart lichaam te zijn; dat je overal in de gaten wordt gehouden zonder echt gezien te worden. Dat je je altijd bewust moet zijn van hoe je je gedraagt, want elke beweging kan verkeerd geïnterpreteerd worden. En hoe de hoofdpersoon zich door dat alles laat beroven van degene bij wie hij zich eindelijk thuis en beschermd voelde.

Muziek en films

In de roman worden vaak muziekstukken, films en andere vormen van kunst besproken die me enorm nieuwsgierig maakten naar de betreffende kunstwerken. Deze stukken zaten zo in het verhaal verweven dat ik tijdens het lezen de neiging kreeg om de muziek op te zetten en de films te bekijken. Dit heb ik niet gedaan, maar zal ik zeker bij een tweede keer lezen wel doen. Als je graag actuele, diverse literatuur leest dat doordrenkt is van prachtige zinnen, dan raad ik je zeker aan om Open water te gaan lezen.

Benieuwd geworden? Bestel jouw exemplaar van Open water van Caleb Azumah Nelson bij de lokale boekhandel via Libris!


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

*Deze boeken heb ik gekregen als recensie-exemplaar of van mijn werk. Dit heeft geen invloed op mijn mening over het boek!

Een gedachte over “Open water, Caleb Azumah Nelson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s