De vrouw in de kooi, Jussi Adler Olsen

De vrouw in de kooi recensie header

Titel: De vrouw in de kooi
Serie: Serie Q #1
Auteur(s): Jussi Adler Olsen
Uitgeverij: Prometheus
Aantal pagina’s: 382
Gelezen als: E-book
Genre: Thriller

Waardering: 4.5 uit 5.

De vrouw in de kooi van Jussi Adler Olsen, samenvatting

In 2002 verdwijnt de jonge linkse politica Merete Lynggaard van de aardbodem. Er ontstaan al snel geruchten dat het zelfmoord was, terwijl anderen vermoeden dat het moord of zelfs een geplande verdwijning is geweest. Vijf jaar later is de Merete nog altijd niet terecht. Carl Mørck hoopt daar met de nieuwe afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q verandering in te brengen! Samen met zijn assistent Assad gaat hij op onderzoek uit en komt al gauw op het spoor van een roekeloze crimineel die wordt gedreven door haat. Hij is uit op wraak.


Het omslag van De vrouw in de kooi van Jussi Adler Olsen op mijn e-reader

De vrouw in de kooi van Jussi Adler Olsen, recensie

Wat een heerlijk begin van een serie was dit! Je maakt kennis met de getroebleerde Carl Mørck, die al het nodige heeft meegemaakt in zijn leven. Nadat hij gewond was geraakt bij een onderzoek, en twee van zijn collega’s om het leven kwamen en één verlamd raakte, is hij met verlof gestuurd. In dit eerste deel komt hij terug van verlof, maar weten zijn collega’s niet goed hoe met hem om te gaan. Er wordt een nieuwe afdeling opgericht: afdeling Q. Dit is de afdeling waar onderzoek zal worden gedaan naar buitengewone en onopgeloste zaken. Zijn collega’s hebben zo geen last van de nukkige trekken van Carl en hij heeft op zijn beurt eveneens geen last van zijn collega’s. Je krijgt in deze eerste thriller dus mee hoe de afdeling Q opgericht is, wat ik een geweldig begin vond voor de start van deze serie.

Goed uitgewerkte personages

De personages in De vrouw in de kooi vond ik goed uitgewerkt. Je leert Carl Mørck goed kennen en je leeft mee met Merete Lynggaard. Het enige waar ik af en toe moeite mee had, was de uitwerking van Assad. Hij voelde soms als een nogal vlak en stereotypisch personage: hij vertelt dat hij uit Syrië komt, praat in kromme zinnen, maar toont zich (uiteraard) vaak als de redder van de situatie. Alsof iemand die uit een ander land komt, en de taal niet goed spreekt, niet slim kan zijn. Het is de hele tijd een verrassing als Assad iets goed doet. Natuurlijk is dat ook enigszins hoe het er in de echte wereld aan toegaat door de vele vooroordelen die er tegenover buitenlanders zijn. Tegelijkertijd weet ik gewoon nu al dat het personage van Assad het beste in de serie gaat zijn. Of nou ja, dat hoop ik van harte. Anders is het niets meer dan een oppervlakkig en stereotypisch personage. Ik hoop dat Assad de uitwerking gaat krijgen die hij verdient!

Voorspelbare ontknoping

De ontmaskering van de dader vond ik ietwat teleurstellend. Het was voorspelbaar en tegelijkertijd ontzettend onrealistisch. Een fervent thrillerlezer herkent de tekenen en weet al gauw hoe het gaat aflopen. Maar dat was dan ook meteen al het teleurstellende wat er in het boek gebeurde. Waar de dader een behoorlijk flat character was, was de misdaad in De vrouw in de kooi heel goed doordacht en uitgewerkt. Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe verschrikkelijk het moet zijn wat Merete meemaakt. Maar ja, dat maakte het natuurlijk des te spannender om te lezen! Ik heb dan ook enorm genoten van dit eerste deel in Serie-Q en kijk ernaar uit om de rest te gaan lezen!

Benieuwd geworden? Bestel jouw exemplaar van De vrouw in de kooi van Jussi Adler Olsen bij de lokale boekhandel via Libris!


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s