Oud en Nieuw, Gary Veerman

Oud en Nieuw van Gary Veerman recensie header

Titel: Oud en Nieuw: van de hemel naar de hel en terug
Auteur(s): Gary Veerman
Uitgeverij: Zelf uitgegeven
Aantal pagina’s: 447
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Historische fictie, Romantiek, Mental Health

*Recensie-exemplaren gekregen van de auteur

Waardering: 5 uit 5.

Dit boek verdient alle sterren!


Oud en Nieuw van Gary Veerman, samenvatting

In 2001 maakte Angel de nieuwjaarsbrand mee in Café de Hemel in Volendam. Met zichtbare en onzichtbare littekens als gevolg. Negen jaar later staat Angel nog altijd stil. Ze vraagt zich af waarom ze, net als ieder ander, niet gewoon door kan gaan met haar leven? In Volendam een onacceptabele levenswijze. Om haar leven weer op de rit te krijgen, begint Angel aan een intensieve groepstherapie. Tijdens dit traject duikt Angel niet alleen in haar eigen verleden, maar ook in dat van haar overgrootmoeder: Grietje Tol. Honderd jaar geleden was Grietje een veelgevraagd model in de kunstenaarskolonie Volendam. Ze beleefde een hartstochtelijke romance met kunstschilder Benjamin Updike. Samen met de achterkleinzoon van Benjamin, Troy, gaat Angel op zoek naar het einde van het verhaal van de twee geliefden. Zal Angel ook antwoorden op haar eigen vragen krijgen en zo eindelijk kunnen afrekenen met haar angsten?


Oud en nieuw Gary veerman boek

Oud en Nieuw van Gary Veerman, recensie

Wauw, wauw en nog eens wauw. Wat een geweldige reis was het! Dit boek heeft alles in zich wat ik me maar kon wensen: perfect gemixte historische feiten en fictie, romantiek, een herkenbare bespreking van mental health, geweldige personages en de garantie op een book hangover als je het uitgelezen hebt. Het was voor mij een boek dat me in stilte achterliet zodra ik het sloot en waarvan ik zou willen dat hij nog honderden bladzijdes langer was. Met Oud en Nieuw verdwijn je echt even in een andere wereld.

Een herkenbare bespreking van mentale gezondheid

Door wat Angel op haar veertiende heeft meegemaakt, raakt ze verdwaald in het zwarte gat van depressie. Dit deel was voor mij heel herkenbaar. Het werd op een dergelijke manier omschreven dat ik zelf mentaal even terugging naar mijn eigen verblijf in het zwarte gat. Het raakte me diep en liet me dan ook geregeld achter met een grote brok in mijn keel. Voor het eerst in lange tijd heb ik weer lopen strepen en vouwen in een boek, gewoon omdat de zinnen zo mooi geschreven waren en ik ze op deze manier wilde vereeuwigen in mijn hoofd (en boek). Oud en Nieuw laat met deze bespreking van mentale gezondheid zien hoe belangrijk het is om erover te spreken en er open over te zijn met degenen die dichtbij je staan.

Geweldig uitgewerkte personages

De delen waarin je als lezer teruggaat in de tijd naar 1908 waren mijn favoriet. Grietje Tol is een enorm inspirerend personage en op een heel mooie manier uitgewerkt. En dan te bedenken dat het personage van Grietje gebaseerd is op de bijzondere vrouw Hille Butter die écht geleefd heeft. Gary Veerman heeft in deze delen historische feiten op een perfecte manier met fictie gemixt waardoor je alleen nog maar door wilt lezen. Na het uitlezen van het boek heb ik de naam Hille Butter ook direct gegoogled, gewoon om zo een nog beter beeld van het personage én de persoon te krijgen. Grietje is een personage dat mij nog lang zal inspireren en bij zal blijven.

Romantiek om bij weg te zwijmelen

Om het allemaal nog geweldiger te maken, komt er in het verhaal ook de nodige romantiek voor. Niet alleen in het leven van Grietje Tol in 1908, maar ook in het leven van Angel in 2010. Het was prachtige romantiek waar je als lezer gegarandeerd bij weg zult zwijmelen. Je wilt niets liever dan dat de verliefde personages het geluk met elkaar vinden. Het verhaal heeft mijn hart gebroken, maar gelukkig ook op vele verschillende manieren weer terug aan elkaar gelijmd.

Een nieuwe favoriet!

Valt het al op dat ik ontzettend enthousiast ben over Oud en Nieuw? En dat ik dit boek het liefst onder ieders neus schuif, zodat ik samen met iedereen kan fangirlen? Gary Veerman heeft er een nieuwe fan bij en ik ben dan ook heel benieuwd of er meer van haar hand zal verschijnen in de toekomst!

Benieuwd geworden? Bestel jouw exemplaar van Oud en Nieuw van Gary Veerman bij de lokale boekhandel via Libris!


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

*Deze boeken heb ik gekregen als recensie-exemplaar of van mijn werk. Dit heeft geen invloed op mijn mening over het boek!

2 gedachten over “Oud en Nieuw, Gary Veerman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s