Strepen aan de hemel, G.L. Durlacher

Strepen aan de hemel G.L. Durlacher recensie header

Titel: Strepen aan de hemel
Auteur(s): G.L. Durlacher
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina’s: 330
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Korte verhalen, Nederlandse literatuur

*Recensie-exemplaar gekregen van Querido

Waardering: 4.5 uit 5.

Strepen aan de hemel van G.L. Durlacher, samenvatting

Een indrukwekkende verhalenbundel van iemand die Auschwitz overleefd heeft. Deze bundel bestaat uit verhalen die in de loop van Durlachers schrijverscarrière gepubliceerd zijn, grotendeels op chronologische volgorde. Hierdoor lees je het verhaal van Gerard, ook over de tijd vóór de oorlog in al zijn verschrikkelijkheid uitbarstte. Je leest hoe het voor Gerhard was om op te groeien als joodse jongen, in tijden dat het antisemitisme in Duitsland dreigende vormen aannam. In 1944 wordt Gerhard gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau: het kamp dat bevrijd werd toen Gerhard zestien jaar was. Hij komt uiteindelijk weer terug in Nederland, waar niemand hem opwacht. Ook lees je over jaren na de oorlog en hoe het geweld en de intimidatie eigenlijk gedurende Gerhards gehele leven heeft doorgeklonken.


Het boek Strepen aan de hemel van G.L. Durlacher.

Strepen aan de hemel van G.L. Durlacher, recensie

De meeste boeken of verhalen over het leven van joden vlak vóór of tijdens de Tweede Wereldoorlog worden eigenlijk altijd in verhouding tot die oorlog verteld. Tenminste de romans over joodse mensen die ik tot nu toe heb gelezen, gingen vrijwel ook altijd over de Tweede Wereldoorlog. Wat dat betref gaven enkele verhalen in Strepen aan de hemel mij een verfrissende kijk op het leven van joodse mensen gedurende die verschrikkelijke tijd: het waren immers gewoon mensen. In Strepen aan de hemel krijg je ook een vluchtige blik in het gewone leven van een jonge joodse jongen. Des te aangrijpender waren de verhalen over de arrestatie van de familie Durlacher en hun uiteindelijke deportatie naar het kamp Auschwitz-Birkenau.

Verwarrende chronologie

Doordat niet alle verhalen op chronologische volgorde staan, was het tijdsslot waarin sommige verhalen zich afspeelden ietwat verwarrend. Hierdoor kreeg ik niet altijd een goed beeld van hoe Gerhards verhaal nou precies in elkaar zat. Dat deed echter niet af aan de verschrikkingen die Gerhard ondergaan heeft in zijn leven, die waren nog steeds overduidelijk aanwezig in Strepen aan de hemel. Desalniettemin was het, door de ‘gewone’ momenten in enkele verhalen, een veelzijdige verhalenbundel en unieke leeservaring als ik het vergelijk met andere verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Benieuwd geworden? Bestel jouw exemplaar van Strepen aan de hemel van G.L. Durlacher bij de lokale boekhandel via Libris!


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

Een gedachte over “Strepen aan de hemel, G.L. Durlacher

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s