Een verschrikkelijk geheim, Cathy Glass

Op de achtergrond een witte muur en op de voorgrond het omslag van Een verschrikkelijk geheim van Cathy Glass

Titel: Een verschrikkelijk geheim
Auteur(s): Cathy Glass
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 336
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Non-fictie

*Recensie-exemplaar gekregen van Boekerij


Een verschrikkelijk geheim van Cathy Glass, samenvatting

Cathy heeft al jarenlang ervaring als pleegmoeder. In deze jaren zijn er al 50 kinderen aan haar zorg toevertrouwd. Zo ook Tilly, een tiener die er zelf om vraagt om in een pleeggezin te worden geplaatst. Haar stiefvader Dave mishandelt haar moeder Heather zowel fysiek als mentaal. Tilly kan het niet langer aanzien en wordt bij Cathy ondergebracht. Langzaam maar zeker komt er steeds meer bovendrijven over het machtsmisbruik van Dave, wat uiteindelijk leidt tot een gruwelijke onthulling van een geheim dat jarenlang verborgen is gebleven.


Ik houd het boek Een verschrikkelijk geheim van Cathy Glass vast op de bank. Naast het boek ligt Alfie mijn grijs-witte kat te slapen op een rood kussen.

Een verschrikkelijk geheim van Cathy Glass, recensie

Ik heb in mijn leven nog niet zoveel gelezen over de pleegzorg. In Een verschrikkelijk geheim wordt de lezer enorm goed geïnformeerd over wat het leven van een pleegmoeder precies inhoudt. Je krijgt een kijkje in Cathy’s leven, wat de invloed is van het zijn van een pleegmoeder op haar eigen kinderen en haar leven, maar ook wat er allemaal bij komt kijken qua administratie en formaliteiten. Vooral dit laatste zorgde ervoor dat ik moeilijk in het verhaal kwam en ik de schrijfstijl van Cathy nogal droog vond. Ik verwachtte geen boek te lezen over hoe Cathy haar administratie bijhoudt, maar tegelijkertijd merkte ik in de loop van het verhaal dat het toch van toegevoegde waarde was. Het gaat niet enkel om het verhaal van Tilly, maar ook zeker om het verhaal van Cathy.

Belangrijk verhaal

Het boek was voor mij dan ook langzaam inkomen, waardoor ik er ruim een halve maand over heb gedaan om het boek uit te lezen. Naar mate ik er eenmaal goed inzat begon ik écht mee te leven met Tilly en Cathy. Ik merk dat ik ze de hele tijd ‘personages’ wil noemen, maar dat zijn ze natuurlijk niet. Dit verhaal is waargebeurd, wat de leeservaring nog intenser en schokkender maakt. Er gebeuren namelijk echt vreselijke dingen in Een verschrikkelijk geheim. Het verhaal laat goed zien dat het voor de slachtoffers van mentaal en fysiek geweld enorm lastig kan zijn om aan hun abuser te ontsnappen. Het kan jarenlang duren voordat de figuurlijke druppel valt die de emmer eindelijk laat overlopen. En soms valt die druppel nooit.

Benieuwd naar de andere boeken van Cathy Glass

In Een verschrikkelijk geheim krijg je eveneens een miniem kijkje in Lucy’s leven, een van Cathy’s andere pleegkinderen. Dit maakt me nieuwsgierig naar de andere boeken van Cathy Glass, waarin ze vertelt over eerdere pleegkinderen die aan haar zorg waren toevertrouwd. Ik heb tijdens het lezen veel geleerd over de pleegzorg (in het Verenigd Koninkrijk), een roeping waar meer achter schuilgaat dan je op het eerste oog zou denken. Een verschrikkelijk geheim is een aanrader voor iedereen die hier ook meer over te weten wilt komen.

Benieuwd geworden? Bestel jouw exemplaar van Een verschrikkelijk geheim van Cathy Glass bij de lokale boekhandel via Libris!


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s