Gerald’s Game, Stephen King

Op de achtergrond een bed met een houten hoofdeinde en houten spijlen. Op de voorgrond het omslag van Gerald's Game van Stephen King

Titel: De spelbreker (Gerald’s Game)
Auteur(s): Stephen King
Uitgeverij: Poema Pockets (L.S. Amsterdam)
Aantal pagina’s: 314
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Horror, Stephen King

Waardering: 4 uit 5.

Gerald’s Game van Stephen King, samenvatting

Om hun huwelijk nieuw leven in te blazen reizen Jessie en Gerald af naar hun vakantiehuisje aan het meer. Ze hebben een nieuw seksspelletje waarbij Jessie eerst met sjaals wordt vastgebonden aan het bed. Om het nóg spannender te maken wil Gerald het deze keer met echte boeien proberen. Terwijl Jessie aan het bed vastgegroeid ligt, verandert ze van gedachten en wil ze dat Gerald haar losmaakt. Hij heeft echt andere plannen en weigert Jessie los te maken. Dit alles loopt gruwelijk verkeerd als Jessie Gerald een schop geeft en Gerald vervolgens sterft aan een hartaanval. Jessie blijft geboeid aan het bed achter, zonder uitzicht op redding.

Tijdens de eerste nacht dat ze vastgeboeid aan het bed ligt, wordt ze wakker en ziet ze een grotesk figuur in de hoek van de slaapkamer staan. Hij kijkt enkel naar haar en verroert zich niet. Deze ervaring maakt Jessie nog zekerder dat ze zichzelf uit deze benarde situatie moet redden, voor deze mysterieuze figuur weer terugkomt.


Ik lig op de bank met een dekentje en een grote mok thee. Op de mok staat 'Losers Club', bekend van IT. Het boek De spelbreker (Gerald's Game) ligt op mijn schoot.

Gerald’s Game van Stephen King, recensie

Waar ik normaal eerst het boek lees en daarna de film kijk, was dit bij Gerald’s Game niet het geval. Een aantal jaren terug heb ik de film gekeken en deze sprak me zo aan dat ik heel benieuwd werd naar het boek. Ik moet zeggen dat de verfilming ontzettend veel lijkt op het boek, wat natuurlijk fantastisch is. Aan de andere kant is er veel weggelaten wat wel in het boek naar voren kwam. Dit waren de uitgebreide overpeinzingen en gedachten van Jessie, welke het grootste deel van het boek vulden. Ik moet zeggen dat ik me tijdens deze uitgebreide overpeinzingen af en toe een beetje verveelde. Ze konden korter, waardoor het boek wellicht iets meeslepender zou zijn dan het nu was.

Drie verhalen in één

In Gerald’s Game lezen we over Jessie die vastgeboeid op het bed ligt. Tegelijkertijd krijgt de lezer vaak een flashback naar het verleden te lezen. Een traumatische herinnering die zich afspeelt tijdens een zonsverduistering in 1963. Het derde verhaal is het verhaal over de man die ’s nachts in de hoek van de kamer verschijnt. Wie of wat is deze figuur? Is het een creatie van Jessie’s fantasie, opgeroepen door doodsnood, of is het een écht figuur en loopt Jessie daadwerkelijk gevaar? In de eerste helft van het verhaal lees je vooral over de trauma’s die Jessie heeft opgelopen tijdens de zonsverduistering in 1963. De tweede helft van het verhaal focust zich met name op de man die uit maanlicht lijkt te zijn opgebouwd. Zo krijg je als lezer in principe drie verhalen gecombineerd tot één lopend verhaal te lezen.

Verwijzingen naar andere Kingverhalen

Wat ik altijd zo heerlijk vind aan het lezen van verhalen van Stephen King, zijn de verwijzingen naar andere verhalen in zijn universum. Zo ook in Gerald’s Game. Een ander verhaal van King, dat zich grotendeels afspeelt tijdens een zonsverduistering, is Dolores Claiborne. Deze verwijzing heeft verder geen gevolgen voor het verhaal in Gerald’s Game: het is enkel een snoepje voor de doorgewinterde Kingfan. Heerlijk vind ik dat!

Gerald’s Game was een echte King, maar hier en daar dus wat langdradig. Het kostte me dan ook bijna twee weken om dit boek te lezen, simpelweg omdat de langdradige gedachtenstromen me niet echt meesleepten. Desalniettemin vind ik het verhaal fantastisch en heb ik nu heel veel zin om de verfilming te kijken!

Benieuwd geworden? Bestel jouw exemplaar van Gerald’s Game van Stephen King bij de lokale boekhandel via Libris!


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s