Mijn jaar in boeken || 2021

Op de achtergrond een zee van boeken en op de voorgrond de tekst 'Mijn jaar in boeken - 2021

Wat is het jaar toch weer voorbij gevlogen. Een jaar (opnieuw) gevuld met lockdowns, mondkapjes en desinfecterende gel. Gelukkig was het ook een jaar vol nieuwe uitdagingen en het lezen van boeken! In deze post deel ik mijn jaar in boeken, met behulp van The Storygraph. Dat is een website soortgelijk aan Goodreads, maar met The Storygraph kun je eveneens fijne statistieken bijhouden over bijvoorbeeld het aantal pagina’s per maand en de moods die je het liefste leest. Als je net als ik gek bent op statistieken, grafieken en cijfertjes, dan is het echt de ideale website. Anyway, hier is mijn 2021 in boeken!

In 2021 las ik 95 boeken en ongeveer 26.000 pagina’s!


De moods, het tempo en het aantal pagina’s

Hieronder eerst de moods (kan geen goede vertaling van dit woord vinden, maar ‘stemming’ komt het dichtst bij denk ik), het tempo en het aantal pagina’s, weergegeven in cirkeldiagrammen. De moods die ik het meeste las waren dark, mysterious en tense. Niet gek als je bedenkt dat ik het liefst horror boeken en thrillers lees! De moods die ik het minste las is hopeful en sad.

de moods die ik het meeste las, weergegeven in een cirkeldiagram. Meer dan een kwart was dark. Daarna het meeste mysterieus en tense. Ook heb ik veel adventurous en emotioneel boeken gelezen. De moods die ik het minste las nemen een kwart op van het cirkeldiagram en zijn reflective, informative, lighthearted, funny, inspiring, challenging, sad en hopeful.

In 2021 las ik vooral boeken met een middelmatig tempo (pace): meer dan de helft van de boeken had dit tempo. Deze grafiek vind ik echter wel een beetje lastig in te schatten, aangezien het tempo redelijk afhankelijk is van de lezer. Zo staan er boeken in waardoor ik werkelijk heen racete en welke ik dus eerder zou omschrijven als een boek met een snel tempo. Als ik het zelf zou invullen zouden de verhoudingen in het cirkeldiagram van fast (28%) en medium (55%) omgewisseld zijn.

de tempo's die ik las in 2021 weergegeven in een cirkeldiagram. 28% fast paced, 55% medium-paced en 17% slow-paced.

Zoals je hieronder ziet, lees ik niet vaak dikke boeken: slecht 6% van de boeken die ik las hadden meer dan 500 pagina’s. Dit is wellicht een mooie uitdaging voor 2022, meer dikke boeken lezen! In het verleden heb ik namelijk gemerkt dat veel van mijn favoriete boeken meer dan 500 pagina’s hebben, maar dat ik vooraf simpelweg een beetje geïntimideerd ben door de dikte 😅

het aantal pagina's dat ik las weergegeven in een cirkeldiagram: 6% 500 of meer pagina's, 44% 300-499 pagina's en 50% minder dan 300 pagina's.

De genres en auteurs van de boeken die ik las

Hieronder de genres die ik het meeste las en zoals je ziet verdwijn ik het liefst in een fictieve wereld. In 2022 wil ik echter wel meer non-fictie boeken lezen, want ik heb gemerkt dat die mij goed bijblijven en vaak even vermakelijk zijn als fictie. 2 van mijn 7 favoriete boeken waren zelfs non-fictieboeken! Naast de non-fictie / fictie cirkeldiagram zie je een staafdiagram met daarin de genres en subgenres die ik las. No surprises there! Ik las vooral mysteries en thrillers, maar ook lekker veel romantische boeken! In 2022 hoop ik meer horror te gaan lezen!

Non-fiction en fiction boeken weergegeven in een cirkeldiagram. 3% non-fictie boeken en 97% fictie boeken.
Grafiek met het aantal boeken in een bepaald genre:
27 thrillerboeken
18 mystery boeken
13 romance boeken
11 fantasy boeken
10 Young Adult boeken
9 horror boeken
7 Contemporary boeken
5 Crime boeken
4 Middle Grade boeken
3 Short story collecties
3 Scifi
3 Psychologisch
3 literatuur
2 Dystopia's
2 Kinderboeken
2 Science boeken
1 Feminisme boek
1 gedichtenbundel
1 memoire
1 geschiedenis
1 historische fictie
1 gezondheid

De auteur die ik het meeste las was J.K. Rowling. Aan het begin van 2021 herlas ik de Harry Potter serie, dus dat is niet zo gek. De rest van mijn meest gelezen auteurs hebben trilogieën geschreven, dus van hen heb ik … jawel, drie boeken gelezen! In 2021 heb ik Stephen King een beetje verwaarloosd. Van hem las ik maar twee boeken en één kort verhaal. In 2022 heb ik mezelf ten doel gesteld om weer meer Kingboeken te lezen!

De auteurs die ik het meeste las:
7 boeken van J.K. Rowling
3 boeken van Stephen King, Marloes Berghege, Nicci French, Sophie Tal Men, Nan Adams, Saskia Oudshoorn en Susan Muskee
2 boeken van Mona Kasten en Winchester McFly

Het aantal pagina’s en boeken per maand

Hieronder mijn favoriete statistiek: het aantal pagina’s en boeken die ik per maand las. Het is geweldig om te zien in welke maanden ik een goede leesmaand had en hoe het aantal pagina’s en boeken zich verhouden. Ik vind het grappig om te zien dat ik in oktober evenveel boeken las als in maart (7 boeken), maar dat in maart het aantal pagina’s echt flink hoger lag: in die maand las ik zo’n 4000 pagina’s. Dat is ongeveer 3000 pagina’s meer dan in oktober!

Onderstaande grafiek toont het aantal boeken en pagina’s dat ik tot 30 december 2021 heb gelezen. Er mist dus nog een boek die ik daarna uitlas.

Het aantal pagina's en boeken dat ik las in 2021. Met een flinke piek in pagina's in maart: ongeveer 4000 pagina's. Het meeste aantal boeken las ik in Augustus en September: 11 boeken per maand.

Mijn gemiddelde rating

Het gemiddeld aantal sterren dat ik aan boeken gaf in 2021 was 4.12. Je zou kunnen beweren dat ik gul ben met mijn sterren (is ook wel zo), maar ik denk dat het vooral ligt aan dat ik weet wat ik leuk vind. Ik ga geen boeken lezen die me niet aanspreken en zo leiden tot een lagere gemiddelde rating. Natuurlijk valt een boek soms tegen of heeft het zo zijn flaws, maar ik ben niet iemand die een boek snel 1 of 2 ster(ren) zou geven.

Een staafgrafiek waarin te zien is hoeveel sterren ik aan een bepaald aantal boeken heb gegeven. Zo gaf ik in 2021 21 boeken 5 sterren en slechts een boek 2,5 ster. Ik gaf het vaakst 5 sterren en daarna vier sterren (19 boeken).

Ik kijk altijd enorm uit naar het bekijken van deze statistieken! Hierna heb ik altijd weer een beter beeld van mijn leesgewoonten. Zo kan ik goed beslissen wat mooie challenges voor mijzelf zouden zijn voor het komende jaar. In 2022 wil ik bijvoorbeeld weer meer dikke boeken lezen, meer non-fictie en meer Stephen King!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s