Een coquette vrouw, Carry van Bruggen

Op de achtergrond een halfopen raam waardoor licht schijnt door een halfopen gordijn. Op de voorgrond het omslag van Een coquette vrouw van Carry van Bruggen

Titel: Een coquette vrouw
Auteur(s): Carry van Bruggen
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina’s: 300
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Nederlandse literatuur

*Recensie exemplaar gekregen van Uitgeverij Querido

Waardering: 4.5 uit 5.

Een coquette vrouw, Carry van Bruggen, samenvatting

Ina is een gevoelige vrouw die op zoek is naar iets wat iedereen verlangt: liefde en aandacht. Ze valt voor Egbert, een oudere man die geen waarde hecht aan tradities. Door met hem te trouwen hoopt Ina zichzelf ook vrij te kunnen vechten van wat er van vrouwen rond 1910 wordt verwacht: een huisvrouw die haar man te allen tijde gehoorzaamt. In Egbert vindt Ina echter een narrige, cynische echtgenoot, wie geen aandacht heeft voor Ina’s gevoelens noch voor haar schrijfkunsten. Door het aandachtstekort zoekt ze dit al gauw bij iedere andere man die het haar wel wil geven. Dit zorgt ervoor dat ze het onderwerp van gesprek van velen wordt.


Een coquette vrouw ligt op een houten onderzetter. Daarnaast liggen herfstdecoraties en staat een grijze mok met daarop het woord 'Cozy.'

Een coquette vrouw Carry van Bruggen, recensie

De titel van het boek beschrijft al goed waar het verhaal grotendeels over gaat: een kokette vrouw, die de aandacht, en vooral de waardering, van anderen nodig heeft om gelukkig te zijn. Ina is helaas getrouwd met een man die haar dit niet geeft, waardoor ze zich openstelt voor de waardering van andere mannen. Ze gaat hierbij echter nooit te ver, want ze wil wel trouw blijven aan Egbert en haar huwelijk. Ik vond Een coquette vrouw mooi verhalen over de positie van een vrouw in een slecht huwelijk, aan het begin van de 20ste eeuw. Ina wil niets liever dan gewaardeerd en vrij zijn. Door haar gevoelige aard wordt ze door haar man niet serieus genomen en overgevoelig en aandachtziek genoemd.

Een onvermijdelijke situatie

Als ik niet genoeg aandacht en waardering van mijn man zou krijgen, zou ik toch echt overwegen om die man te verlaten. Ina leeft echter in een tijd waarin vrouwen niet gemakkelijk van hun man konden scheiden. Ik vind het dan ook niet zo gek dat ze de waardering die ze van Egbert niet krijgt, probeert te krijgen van andere mannen … Ina worstelt met datgene waar mensen vandaag de dag nog altijd mee worstelen: volg je je gevoel, of je ratio? Ze kan geen beslissing maken, dus gaat ze voor een tussenweg: de aandacht die ze mist proberen te vinden bij andere mannen, terwijl ze getrouwd blijft met Egbert. Dit zorgt er alleen wel voor dat anderen haar als een behaagzieke vrouw gaan zien en ze de talk of the town wordt.

Geen heilig boontje

Ina wordt in niets serieus genomen door haar man. Ze is een gepubliceerd schrijfster, maar haar werk krijgt eveneens niet de waardering van Egbert die het overduidelijk verdient. Egbert beschuldigt Ina van vanalles, maar blijkt zelf ook geen heilig boontje te zijn. Zoals je misschien wel merkt, is mijn hoofd vol van dit verhaal. Vandaag de dag zou het zo klaar als een klontje zijn dat de twee niet voor elkaar gemaakt zijn en ze elk hun eigen weg zouden moeten gaan. Indertijd was dat (voor vrouwen) echter niet zo gemakkelijk. Door haar wens om begeerd te worden, wordt Ina afgestoten door haar omgeving en lijdt ze een zeer eenzaam bestaan.

Een coquette vrouw is zeker het lezen waard. Het is even wennen aan de taal van toen, maar als je er eenmaal inzit is het haast melodisch. Ik ben dan ook zeker benieuwd geworden naar Carry van Bruggen haar meest populaire werk: Eva!

Benieuwd geworden? Bestel jouw exemplaar van Een coquette vrouw van Carry van Bruggen bij de lokale boekhandel via Libris!


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

2 gedachten over “Een coquette vrouw, Carry van Bruggen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s