Een steekje los, Iris ter Haar

Op de achtergrond een aantal borduurgarens en op de voorgrond het omslag van Een steekje los van Iris ter Haar

Titel: Een steekje los
Auteur(s): Iris ter Haar
Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 232
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Non-fictie

Waardering: 5 uit 5.

Een steekje los samenvatting

Iris ter Haar (ook wel bekend van haar blog en Instagram @ikbenirisniet) heeft een paniekstoornis en agorafobie. Dit heeft een zodanige invloed op haar leven dat ze haast de deur niet meer uitkomt en bezoekjes van iedereen probeert te vermijden, inclusief haar eigen moeder. Alleen haar hond Ollie zorgt ervoor dat ze de deur wel uit móet voor de dagelijkse wandelingen. Een steekje los is een oprecht, open verhaal hoe het is om te leven met een angststoornis en de reis naar een leven zonder, of op zijn minst minder, angsten.


Ik houd het boek 'Een steekje los' van Iris ter Haar vast voor de boekenkast terwijl mijn rode kater Floki toekijkt van bovenop zijn krabpaal.

Een steekje los, Iris ter Haar recensie

Voordat ik begon met het lezen van Een steekje los was ik een beetje bang voor mijn eigen reactie erop. Ikzelf heb een groot deel van mijn leven rondgelopen met een onbehandelde angststoornis, waarvoor ik twee jaar geleden eindelijk in therapie kon. Ik was bang voor de herkenning en herinneringen die het lezen van Een steekje los zou losmaken. En dat deed het ook zeker. Ik heb gelachen, meegeleefd en ook zeker gehuild. Het is een rauw portret van hoe het is om met een angststoornis te leven.

Rauw portret over leven met angst

Iris is ontzettend open over haar eigen verhaal, op een manier die je raakt maar waarop het tegelijkertijd ook luchtig blijft. Dat vond ik ontzettend fijn. Ik vind het fijn om te kunnen praten over mijn ervaringen, maar het moet niet te zwaar worden (ook al is dat het wel!). Iris weet op een luchtige, begrijpbare manier uit te leggen hoe het is om met verlammende angsten te leven. Angsten die onbewust zo groot worden dat ze je hele wereld overnemen, ook al lijken ze voor de buitenwereld zo klein.

Aanrader voor iedereen

Het is een geweldig boek voor mensen die iemand met een angststoornis kennen, dit graag beter willen begrijpen en te weten willen komen hoe ze er het beste mee om kunnen gaan. Voor mensen die zelf een angststoornis hebben (overwonnen) kan het pijnlijk herkenbaar zijn, maar wel op een manier die oplucht. Tenminste, dat was mijn ervaring. Ik vond het ontzettend fijn om zoveel herkenning te vinden in een verhaal die nog zo velen niet lijken te (willen) begrijpen.

Het wordt (op je eigen manier) beter

Mijn leven is nu vele malen beter dan het was, maar de angst zal altijd een deel van mij blijven. En dat is oké, zolang het niet mijn leven overheerst. Iris heeft me zeker geholpen in mijn acceptatie van mijzelf en ik vind het echt geweldig hoe open ze is over het leven met angst. Eigenlijk zou mijn recensie van Een steekje los al klaar zijn met: “Dank je wel voor het schrijven van dit boek, Iris!”.

Benieuwd geworden? Bestel jouw exemplaar van Een steekje los van Iris ter Haar bij de lokale boekhandel via Libris!


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

2 gedachten over “Een steekje los, Iris ter Haar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s