Zoals het leven komt, Michelle Visser

Op de achtergrond een uitzicht over zee, tijdens een zonsondergang. Op de voorgrond de cover van Zoals het leven komt van Michelle Visser.

Titel: Zoals het leven komt
Auteur(s): Michelle Visser
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 415
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Historische fictie, Nederlandse literatuur

*Recensie-exemplaar gekregen van Boekerij

Waardering: 5 uit 5.

Zoals het leven komt Michelle Visser, samenvatting

In Zoals het leven komt volgen we kruideniersechtpaar Anna en Herman. Ze leiden een fijn bestaan en hebben net het geluk ervaren van het krijgen van een gezond meisje. Dan slaat de oorlog toe en verandert hun hele leven. Herman wordt voor dwangarbeid naar Duitsland gestuurd, waarop Anna al gauw niets meer van hem verneemt. Ze waant hem dood en probeert haar leven als weduwe met dochter zo goed als mogelijk voort te zetten. Tijdens de euforische dagen na de bevrijding wordt ze zwanger van een Canadese soldaat …

Naast het verhaal van Anna volgen we het verhaal van Marlies in het heden. Wanneer haar moeder overlijdt krijgt ze in de laatste seconden te horen dat haar moeder niet haar biologische moeder is, maar haar tante Anna in Australië. Haar leven staat op zijn kop en stukje bij stukje probeert ze het verhaal van haar als kind van Anna aan elkaar te lijmen en zo antwoorden te krijgen op belangrijke levensvragen.


Ik zit op de bank met een dik wit wollen vest aan en een groene flared broek. Op schoot houd ik het boek Zoals het leven komt van Michelle Visser vast met de cover omhoog.

Zoals het leven komt Michelle Visser, recensie

Wat heb ik genoten van dit boek. Het was een verhaal waarin je je simpelweg helemaal kunt verliezen. Je leeft ontzettend mee met het leven van Anna en haar gezin, zowel tijdens de oorlog als de decennia daarna. Het verhaal laat zien hoe oorlog het leven van iedereen aantast die gewoon zijn of haar leven probeert te leiden. Anna kan in haar huis blijven wonen, maar ze ziet wel wat de oorlog met anderen doet en natuurlijk moet ze haar man en de vader van haar dochter missen. Zonder te weten wat zijn, en daarmee indirect haar lot is.

De hele wereld over met een boek

In Zoals het leven komt krijg je een goed inzicht in hoe het leven van velen tijdens de oorlog was. Dwangarbeid, stakingen met grote gevolgen, de Holocaust, onderduiken, immigratie en angst voor de toekomst spelen allemaal een rol. Je leest het verhaal voornamelijk vanuit Anna en Marlies, maar je krijgt ook veel mee uit de levens van de mensen om hen heen. Tegelijkertijd reis je de hele wereld over en bevind je je op een gegeven moment in Australië. Ik vind het geweldig hoe Michelle Visser deze complete geschiedenis in een boek van 400+ pagina’s heeft weten neer te pennen. Op een gegeven moment voelde het echt alsof ik Anna en Marlies persoonlijk kende en was het haast pijnlijk om het boek neer te leggen toen ik hem uit had.

Zoals het leven komt is een nieuwe favoriet

Het boek is dan ook zeker een nieuwe favoriet van mij geworden. Het is precies de historische fictie die ik graag lees: goed opgebouwde personages, een wereld die je perfect voor je ziet en natuurlijk een aangrijpend verhaal. Ik ben heel benieuwd naar de andere boeken van Michelle Visser, ik weet zeker dat ik er enorm van zal genieten!

Benieuwd geworden? Bestel jouw exemplaar van Zoals het leven komt van Michelle Visser bij de lokale boekhandel via Libris!


Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

2 gedachten over “Zoals het leven komt, Michelle Visser

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s