Het donker, Emma Haughton

Cover het donker van Emma Haughton met als achtergrond een afbeelding van een ijsschots in donker water

Titel: Het donker
Auteur(s): Emma Haughton
Uitgeverij: L.S. Amsterdam
Aantal pagina’s: 368
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Thriller

*Recensie-exemplaar gekregen van L.S. Amsterdam

Waardering: 5 uit 5.

Het Donker samenvatting

Het leven van spoedeisendehulparts Kate North staat op zijn kop door een persoonlijke tragedie. Wanneer ze de kans krijgt om aan de slag te gaan bij het VN-onderzoeksstation op Antarctica grijpt ze die zonder twijfel met beide handen aan. Op Antarctica zou niemand haar kennen – en niemand dus weten over haar tragische verleden. Eindelijk geen medelevende blikken en mensen die vragen hoe het met haar gaat. Maar terwijl het station in een totale winterduisternis gehuld wordt, begint Kate te vermoeden dat de dood van haar voorganger niet toevallig was. En hoe meer vragen ze stelt, hoe gevaarlijker het wordt voor iedereen… Een huiveringwekkende, claustrofobische thriller met sterke personages en een geweldige setting.


Zwarte cover van Het donker van Emma Haughton vastgehouden voor een boekenkast

Het donker van Emma Haughton recensie

Al tijdens het lezen van de samenvatting leek Het donker een perfecte thriller voor mij. Sinds klein af aan heb ik een angst voor duisternis terwijl het in Nederland nooit echt pikkedonker is … Het donker was een perfecte uitwerking van hoe het voelt om bang te zijn in het donker (uiteraard erger dan ik het ooit heb meegemaakt gelukkig). Het had een geïsoleerde setting, waardoor de maandenlange duisternis een haast claustrofobische uitwerking had.

Geïsoleerde setting

Het donker van Emma Haughton speelt zich af op Antarctica, waar de zon zich in de winter (wanneer het hier zomer is) vier maanden lang niet laat zien. Voeg daar een onherbergzaam landschap aan toe, dat menselijk leven behoorlijk tegenwerkt. IJzige kou, duisternis en onbereikbaarheid: het komt allemaal samen in Het donker. En laat er nou ook nog een moordenaar rondlopen, die de hoofdpersonages één voor een wil uitschakelen. De personages konden werkelijk geen kant op, wat in het daglicht al eng genoeg zou zijn.

Spannend tot het einde

Tot het einde toe vertrouwde ik geen enkel personage, ook Kate niet. Kate is namelijk een onbetrouwbare verteller, wat je steeds weer op het verkeerde been zet. Wie kun je als lezer geloven, wie vertelt de waarheid en wie is er op uit om de waarheid samen met de personages te laten sterven? Je komt er eigenlijk pas in het allerlaatste hoofdstuk achter wat er precies aan de hand is. Dit zorgt ervoor dat je tot aan de laatste zin op het puntje van je stoel zit en het boek het liefst in één ruk uit wil lezen.

Benieuwd geworden? Bestel jouw exemplaar van Het donker van Emma Haughton bij de lokale boekhandel via Libris!


Aangezien ik een exclusief vooruitexemplaar heb ontvangen van L.S. Amsterdam, ziet de cover van Het donker zoals het in de boekhandels ligt er anders uit dan mijn exemplaar.

Deze post bevat affiliate links en ads. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij producten via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra, maar je maakt er wel een mede boekenwurm heel blij mee!

3 gedachten over “Het donker, Emma Haughton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s