Noorderlicht, Mariska Overman

Titel: Noorderlicht
Author(s): Mariska Overman
Aantal pagina’s: 315
Gelezen als: Fysiek boek
Genre: Thriller
* Recensie-exemplaar gekregen van de Crime Compagnie

Waardering: 4 uit 5.

Mariska Overman Noorderlicht samenvatting

Noor is Nederlands. Frode is Deens. Magnus is Engels. Katja is Duits. Ze hebben elkaar ontmoet op een online literair forum. Een van hen had een idee. Nu bevinden ze zich op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noorwegen. Net als de andere passagiers zijn ze op zoek naar het befaamde noorderlicht. Maar ze zijn ook op zoek naar een slachtoffer: iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken. Maar zo simpel blijkt het niet te zijn.


Boekrecensie Noorderlicht

Waar het thriller genre ongelooflijk veel boeken telt, zijn er hier en daar gelukkig nog boeken die me weten te verbazen met een origineel plot. Zo ook Mariska Overmans Noorderlicht. Dankzij de samenvatting weet je al dat het geen doorsnee thriller zal zijn; je weet immers al wie de daders gaan zijn. Met de nadruk op “gaan zijn”. Het verhaal opent namelijk niet met een moord, maar met een plan van vier mensen om te doden. Wat je als lezer nog niet weet, is wie ze als hun slachtoffer zullen kiezen en wanneer dit zal gaan gebeuren. Mariska Overman heeft met Noorderlicht een spannende thriller neer weten te zetten, zonder dat dit een bekende verhaallijn volgt.

Zoals je als lezer waarschijnlijk wel weet, hoeven de hoofdpersonen niet per se likeable characters te zijn. Ook dit was het geval bij Noorderlicht. Ik kon de hoofdpersonen, Noor, Katja, Frode en Magnus, stuk voor stuk niet uitstaan.

Geen connectie

Waar de meeste mensen geen sympathie zullen hebben voor moordenaars die puur doden om te doden, kun je in een fictief verhaal toch gaan meeleven met een dergelijk figuur als hoofdpersonage. Je leert hun achtergrondverhaal kennen, waardoor je hun redenen achter de daad leert kennen. Ik ken mezelf als iemand die vaak voor de villains in verhalen valt, maar dat was niet het geval bij Noorderlicht. Daarvoor miste ik net een beetje meer achtergrond van de vier moordenaars in spe. Ondanks dat je de reden van hoofdpersoon Noor goed leert kennen, miste ik een diepere laag. Dit zorgde ervoor dat ik met geen enkel personage in Noorderlicht een connectie voelde, wat afbreuk deed aan mijn plezier in het boek.

Toch heb ik het boek vier van de vijf sterren gegeven: het plot is origineel en echt niets is wat het lijkt. Je valt van de ene plottwist in de andere. Omdat je door de bio van Mariska Overman op de achterkant van het boek te weten komt dat ze precies dezelfde reis heeft gemaakt, begin je bijna de auteur zelf te wantrouwen … Noorderlicht van Mariska Overman is dan ook zeker het lezen waard!


3 gedachten over “Noorderlicht, Mariska Overman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s