Het water vangen, Lies Gallez

Titel: Het water vangen
Author(s): Lies Gallez
Aantal pagina’s: 326
Gelezen als: Fysiek boek
Genre: Korte verhalen, Literatuur
* Recensie-exemplaar gekregen van Querido Uitgeverij

Waardering: 4 uit 5.

Het water vangen samenvatting

De verhalen in Het water vangen zijn speels en zwierig, licht en zwaar, en de personages passen altijd net niet in de wereld die ze bewonen. Een jonge vrouw is ervan overtuigd dat ze zwanger is van een dolfijn, Adorabelle hoort de tweede oerknal, die in haar oor verder echoot, een meisje vermoordt per ongeluk haar kip en de jonge asielzoeker met buigzame hoop is nergens veilig.

Het water vangen is een troostrijk debuut over de hunkering naar verbinding, over pijn die je het liefst met nog meer pijn bestrijdt en over water natuurlijk.


Boekrecensie Het water vangen

Zoals ik wel eerder heb vermeld, heb ik een haat-liefde verhouding met korte verhalen bundels: de meeste bundels hebben maar een paar verhalen die me weten te raken, ofwel met het plot ofwel met de personages. Met Het water vangen heeft Lies Gallez me zeker geraakt. Haar verhalenbundel was precies zoals de samenvatting beschrijft: speels en zwierig, maar bevat ook zeker een bepaalde donkerte die de verhalen een ongemakkelijk randje geven. De verhalen waren heel divers, waardoor het me met elk verhaal weer wist te verrassen!

De verhalen in Het water vangen voelden voor mij als dromen: ze zijn realistisch, maar weten je toch dat wollige surrealistische gevoel te geven waarmee je wakker wordt na gedroomd te hebben. Gedurende de dag na het lezen van een verhaal in deze bundel vroeg ik me op momenten af of een bepaalde herinnering nu een droom was, of een verhaal van Lies Gallez.

Niet allemaal even dromerig

De verhalenbundel Het water vangen is opgedeeld in vijf delen. De meeste van deze delen bestonden uit verhalen die me bovenstaand gevoel gaven. Het deel genaamd Drijven gaf me echter niet dat wollige droomgevoel. In tegenstelling tot de andere verhalen, waren de verhalen in dit deel pijnlijk realistisch. Ze vertelden over de “jonge asielzoeker met buigzame hoop” en lieten me zeker anders naar de wereld kijken. Gallez heeft de verhalen in dit deel perfect aangepakt. Je krijgt het probleem van alle kanten te zien waardoor je ervaart dat het van geen enkele kant klopt.

Als je op zoek bent naar een fijne verhalen bundel die neigt naar het magische realisme, moet je Het water vangen zeker eens oppakken!

2 gedachten over “Het water vangen, Lies Gallez

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s