Spannende boeken voor Halloween

De engste dag van het jaar staat voor de deur … Halloween! Tijd om alle enge boeken met monsters erbij te pakken en te gaan griezelen. Er zijn genoeg boeken met monsters te vinden. Of je nu zoekt naar een monster in de vorm van een vreemd wezen; een monster in een vorm waarvan je nooit weet hoe het eruit zal zien, of een monster in de vorm van een mens: I got you covered. In deze post geef ik vijf boekentips voor wie nog op zoek is naar goede spannende boeken.

1. IT van Stephen King

Alhoewel het boek zelf over een monster gaat, de fysieke verschijning van het boek zelf kan er ook wat van. Mijn exemplaar telt maar liefst 1.300+ pagina’s! Wellicht net iets te veel om voor Halloween uit te hebben, maar ook als het geen Halloween is, is het Ć©Ć©n van mijn favoriete boeken. Je hebt waarschijnlijk de laatste filmadaptaties wel voorbij zien komen in de voorgaande jaren.

In Stephen King’s IT wordt het dorpje Derry geteisterd door de moorden op kinderen. Bill’s broertje Georgie is daar een van. Het heeft de familie van Bill gebroken en hij legt zich er dan ook niet zomaar bij neer: de moordenaar van zijn broertje moet en zal gevonden worden! Samen met zijn vrienden vormt hij de Loser’s Club en gaan ze op zoek naar het monster genaamd Pennywise.


2. Bethany en het beest van Jack Meggitt-Phillips

Voor wie een iets lichter boek wil, is er Bethany en het beest*. Het is een spannend kinderboek, maar ik moet zeggen dat het er voor mij als 26-jarige ook heel aantrekkelijk uit ziet! Het is geheel in de traditie van Roald Dahl geschreven en geĆÆllustreerd: wat wil je nog meer?!

Peregrinus Pincet heeft alles wat zijn hartje begeert. Geld en het eeuwige leven. Alles wat hij hiervoor hoeft te doen, is het beest dat bij hem op zolder leeft op de wenken te bedienen. Op een dag vraagt het beest om een kind en gaat Peregrinus op zoek naar het meest verschrikkelijke kind dat hij kan vinden. Al gauw komt hij uit bij Bethany, maar zij laat zich niet zomaar opeten.

*Ik heb dit boek gekregen van uitgeverij Querido.


3. Frankenstein van Mary Shelley

De meeste mensen denken dat het grote groene wezen het monster is, maar niks is minder waar. Het is een klassiek verhaal dat je laat nadenken over de acties van de mens. Dat wat wij soms als intelligentie en progressie zien, is vaak niks minder dan niet weten wat goed voor ons is. Het echte monster in dit verhaal is iemand waarvan je het misschien niet zo snel zal verwachten.

Door een obsessie met het creĆ«eren van leven, struint Victor Frankenstein begraafplaatsen af op zoek naar delen van de lichamen van overledenen. Deze zet hij in elkaar tijdens een uniek en bovennatuurlijk experiment: het tot leven wekken van een door Frankenstein samengesteld mens. Het experiment lukt, maar na zijn herleving wordt het ‘monster’ van Frankenstein door zijn schepper en de rest van de maatschappij afgewezen. Alles wat het ‘monster’ van Frankenstein nu nog wil, is wraak.


4. De Harry Potter serie

Ook al denken de meeste mensen niet aan ‘griezelen’ bij het horen van de woorden “Harry Potter”, toch zitten de boeken vol met mysterieuze wezens. Sommige van deze zou men gerust monsters kunnen noemen. Uit ervaring weet ik dat de films slapeloze nachten kunnen veroorzaken door bepaalde bergtrollen en basilisken …

Harry Potter gaat over een jongen die een liefdeloos is opgevoed door zijn oom en tante na het overlijden van zijn ouders. Op zijn elfde ontdekt hij dat hij tovenaarsbloed heeft en gaat er een wonderlijke wereld voor hem open!


5. Dracula van Bram Stoker

Wie kent de wereldberoemde vampier Graaf Dracula niet? Het verhaal is al net zo’n tijdloze klassieker als Frankenstein. Nog altijd gaan er mensen tijdens halloween verkleed als het ‘monster’ van Frankenstein of vampier Dracula.

Jonathan Harker wordt door Graaf Dracula gevraagd om een huis in Londen voor hem te regelen. Wanneer hij bij zijn client in TranssylvaniĆ« op bezoek gaat, is hij geschokt door dingen die hij in Dracula’s onderkomen vindt. Eenmaal terug in Engeland wordt het land geteisterd door verschillende tragedies en al gauw ontstaat er een gevecht tussen Graaf Dracula en een groep stervelingen.


Wat is jouw favoriete boek met monsters?

3 gedachten over “Spannende boeken voor Halloween

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s