De beste Nederlandse boeken

Ondanks dat ik niet heel vaak Nederlandse literatuur lees, passen veel van mijn favoriete boeken in deze categorie. Ik hou van de grove taal en de verhalen die op het eerste oog zo simpel lijken, maar dat eigenlijk niet zijn. Natuurlijk vind ik het ook fijn om de omgeving in de boeken te herkennen; de meesten spelen zich immers af in een land dat ik heel goed ken. In deze blogpost vind je vijf van mijn favoriete Nederlandse boeken.


5. Het diner van Herman Koch

In Het diner volgen we twee families die bevriend zijn met elkaar. Tijdens een diner komen er geheimen uit de kast die de vriendschap op het spel zetten. Koch heeft een geweldig verhaal neergezet waarbij je niemand kunt vertrouwen. Je denkt de personages te kennen, maar niks is minder waar. Een geweldig boek dat me naar meer boeken van Koch liet smachten!


4. Het smelt van Lize Spit

Het smelt vertelt over Eva die na dertien jaar terugkeert naar het dorp waarin ze is opgegroeid. Dertien jaar na die ene verschrikkelijke zomer waardoor alles veranderde. Eva keert niet terug om herinneringen op te halen met oude vrienden. Nee, ze is uit op wraak.

Ik vond Het smelt echt ontzettend goed. Spit heeft sterke personages weten op te bouwen, waar je gedurende het verhaal echt een band mee creëert. Het is een geweldige coming of age roman en door sprongen in de tijd zit je op het puntje van je stoel. Alle 480 pagina’s lang.


3. De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans

Henri Osewoudt ontmoet tijdens de Tweede Wereldoorlog Dorbeck, een verzetsman die ontzettend op hem lijkt. Osewoudt krijgt gedurende de oorlog opdrachten van Dorbeck die hij allemaal uitvoert. Als de oorlog eenmaal voorbij is wordt hij neergezet als fantast: heeft Dorbeck wel echt bestaan?

De donkere kamer van Damokles was een Nederlands literatuur boek dat we in de Nederlandse les besproken hebben. Het was één van de boeken die me verliefd lieten worden op literatuur en het analyseren daarvan. Ook al was het niet de directe aanleiding tot mijn keuze voor de studie Literatuurwetenschap, het heeft er wel een heel grote rol in gespeeld.


2. Zondagskind van Judith Visser

Het verhaal van Jasmijn Vink kon mij niet lang genoeg duren. Jasmijn Vink heeft autisme, alleen weet ze dat zelf nog niet. Hierdoor kon ik me goed herkennen in haar verhaal, die bovendien geschreven is door een auteur met autisme. Zelf ben ik nog geen anderhalf jaar geleden gediagnosticeerd met autisme.

Heel veel andere verhalen over mensen met autisme zetten hen vaak weg als rare snuiters die hyperintelligent en antisociaal zijn. Vaak gaat het dan over mannen met autisme en is autisme onder vrouwen nog altijd zwaar onderbelicht. Zondagskind vind ik dan ook een belangrijk boek die meer mensen zouden moeten lezen. Gewoon om het taboe rondom autisme een beetje te doorbreken.

Het tweede boek over Jasmijn Vink, Zondagsleven, kwam gisteren uit en ik ben echt heel erg benieuwd hoe het verder gaat!

Lees hier mijn volledige recensie van Judith Vissers Zondagskind.


1. Hersenschimmen van J. Bernlef

Het verhaal over Maarten Klein is verschrikkelijk om te lezen. Je leest vanuit iemand die lijdt aan dementie en waarvan het geheugen langzaam aan het aftakelen is. Hij herkent zijn omgeving en de mensen om hem heen niet meer. Zelfs zijn vrouw moet eraan geloven. Het lijkt me een van de meest verschrikkelijke dingen die je kan overkomen: je partner voor het leven niet meer herkennen, terwijl jou troosten alles is wat diegene wil. Het is de onbereikbaarheid, zowel vanuit Maarten als vanuit zijn vrouw, die pijnlijk echt aanvoelt. En dat alles in nog geen 200 pagina’s.


Deze post bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een percentage van het bedrag krijg, als jij het product via deze links op mijn blog koopt. Je betaalt hiervoor niks extra’s, maar je maakt er wel een fellow bookworm heel blij mee!

6 gedachten over “De beste Nederlandse boeken

  1. Sinds ik Hersenschimmen las in het zesde middelbaar (als verplichte lectuur, of van een leeslijst, geen idee), heb ik alle boeken van Bernlef gekocht. Ik hou van zijn stijl en zijn sfeer, maar wat hij in Hersenschimmen heeft gepresteerd… wow…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s