5 boeken met de setting in de hoofdrol

Voor sommige lezers is het belangrijk dat er een goed verhaal in een boek zit. Zelf merk ik dat ik boeken vaak beter onthoud, wanneer de omgeving en de personages goed uitgewerkt zijn. In deze post wil ik het graag hebben over boeken waarin de omgeving haast een hoofdrol lijkt te hebben: boeken met de beste settings!

Settings en omgevingen in boeken moeten goed uitgewerkt zijn, willen ze echt iets bijdragen aan de leeservaring. Dit betekent voor mij echter niet dat de auteur ellenlange passages moet vullen met beschrijvingen van de omgeving. Nee, vaak is het nét dat subtiele hintje naar het weer; de kleuren die in de omgeving worden veroorzaakt door een overvloed aan planten, of juist het ontbreken daarvan. Als ik in een regenachtig dorpje in Engeland ben beland, dan wil ik de regen kunnen voelen. Mocht ik me in de Scandinavische sneeuw bevinden, dan wil ik rillend van de kou de pagina’s omslaan.

Hieronder vind je vijf boeken die deze gevoelens bij mij teweeg brachten!


De sneeuwman Jo Nesbø

Het verhaal dat in De sneeuwman wordt verteld, speelt zich af in Noorwegen. De eerste sneeuw is gevallen, wat dan ook een grote rol speelt in het boek. Nesbø heeft het niet voor niets de naam De sneeuwman gegeven. Het gevoel van kilte en isolatie kwam naar mijn mening ook goed naar voren in de verfilming. Als ik eraan terug denk, herinner ik me vooral kou en sneeuw. Door de indrukwekkende setting kwam het verhaal vanzelf een beetje op de achtergrond te staan. Uiteindelijk had ik het ontzettend koud in de bioscoop! (Dat kan natuurlijk ook zijn omdat het gewoon echt koud was, maar het droeg in ieder geval bij aan een positieve ervaring).

Lees hier mijn Engelse review van The Snowman van Jo Nesbø!


Cast a Cold Eye Alan Ryan

Zal ik ooit ophouden met praten over de setting van dit boek? Het verhaal zelf is helaas geen favoriet van me geworden, maar de omgeving des te meer! Ondanks dat het hier om een horror verhaal ging, wilde ik tijdens het lezen heel graag naar Ierland. Ik houd van mistige avonden aan de kust; het liefst zo ver mogelijk van een grote stad vandaan. Dat was dan ook precies wat er in dit verhaal voor mij uitsprong. Een klein Iers dorpje; een huisje aan de kust; de golven die tegen de rotsen slaan; mist en regen. Geweldig!

Lees hier mijn Cast a Cold Eye van Alan Ryan review!


Het boek Furie van Katie Lowe

Furie Katie Lowe

Ook dit boek maakte het voor mij niet moeilijk om de mist op mijn huid te voelen, met opnieuw een dorpje aan de kust; ditmaal in Engeland. Voeg daar een hoop mysterie en teen angst bij en je hebt mijn interesse. Het verhaal zelf was niet super sterk, maar de setting maakte een hoop goed in mijn ogen. Mede hierdoor kijk ik nu al ontzettend uit naar Katie Lowe’s tweede boek, die in 2021 uitkomt!

Lees hier mijn Furie van Katie Lowe recensie!


De acht bergen Paolo Cognetti

Een andere omgeving waar ik enorm gek op ben, en die vaak goed samen gaat met sneeuw, is de bergen. De bergen staan voor mij synoniem voor ‘wilde natuur’. Dit komt doordat het in de meeste gevallen moeilijk is om in de bergen een grote stad te bouwen, waardoor er meer ruimte is voor de natuur. Net als dat sneeuw in verhalen vaak een geïsoleerd gevoel geven, doen bergen dit net zo goed. Zowel de wilde natuur, als het gevoel geïsoleerd te zijn van andere mensen, kwam dan ook goed naar voren in De acht bergen.

Lees hier mijn volledige recensie van De acht bergen van Paolo Cognetti!


In het water Paula Hawkins

Het verhaal en de moordzaak in In het water zijn me totaal niet bijgebleven, helaas. Toch zal ik het boek niet snel vergeten. Tijdens het lezen had álles een nattig blauwe of blauwgroene kleur; de kleur van water. Op een of andere manier heeft Paula Hawkins dit zo sterk in het verhaal weten te verwerken, want ik ben niet de enige die het bij dit boek zo ervaren heeft! Het is zo gek; ik kan me namelijk niet herinneren dat er met veel woorden gerept werd over de kleur blauw/blauwgroen, maar toch denk ik bij dit boek direct aan deze kleuren.

Lees hier mijn Into the Water van Paula Hawkins recensie!


Wat vind jij hét boek met de beste setting?

6 gedachten over “5 boeken met de setting in de hoofdrol

  1. It’s interesting that books with great settings can really stay with you! I think I like such books when I’m reading them, but a good setting is not something that hugely sticks in my mind; I’m definitely all about the characters, haha.

    It’s funny that you say you felt cold at the cinema while watching The Snowman, haha. I had a similar but opposite experience watching the fire scene in The Lion King. There was a heatwave going on at the time, and the cinema didn’t have AC… I was ROASTING. 😂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s