Lezen stom? Maak lezen weer leuk!

Iets wat ik vaak te horen krijg als ik zeg dat ik (heel) veel boeken lees, is: “Hoe dan? Lezen is zo sáái/stom/vervelend!”. Voor mij is het niet leuk vinden van lezen een haast onbegrijpbaar iets. Lezen is voor mij één van de mooiste dingen die bestaan. Ik kan mijn leven niet voorstellen, zonder dat daar boeken in voorkomen. Ben jij iemand die lezen niet leuk vindt, maar die ergens toch de drang heeft om weer eens een boek op te pakken? Dan heb je zeker iets aan onderstaande tips!


Waarom is lezen saai?

Meestal is de reden achter het niet leuk vinden van lezen, dat het belang van lezen er zo ontzettend ingestampt is in onze tienerjaren. We móesten saaie boeken lezen voor de lijst en tja, tieners zoeken nou eenmaal graag manieren om dingen zo snel mogelijk gedaan te krijgen. Dus waarom zou je 8 uur in een boek stoppen, waarvan je de film ook in 2 uur kunt kijken? 

Deze antwoorden zijn dan ook iets wat mij regelmatig enigszins gefrustreerd (lees: pissig) maken. Niet zozeer dat mensen lezen saai vinden, maar meer de redenen daarachter. Ik vind het ontzettend zonde dat tieners vandaag de dag gedwongen worden om stoffige oude boeken te lezen, die zo ver van hun belevingswereld af staan. Alleen maar omdat ze ooit als ‘belangrijk’ gezien werden. Tegenwoordig hoor ik van mijn zusje dat leraren weten dat hun leerlingen de boeken toch niet lezen en daarop zelfs inspelen. Toch blijven de stoffige oude boeken ‘belangrijk’ en worden ze nog altijd opgedrongen. Je zou haast denken dat er ergens iets fout gaat. 

Lezen is niet saai!

Zoals je misschien merkt, dwaal ik een beetje af. Dit is een onderwerp wat echt even stevig aangepakt moet worden op de middelbare scholen van Nederland. Als tieners zelf boeken mogen kiezen om te lezen, gaan ze lezen wellicht weer leuk vinden! Dat gezegd hebbende keer ik nu weer terug naar de tips. Ben jij een (jong)volwassene, die lezen saai vindt omdat je ooit vervelende boeken hebt moeten lezen voor Nederlands, waarbij je een niesaanval kreeg door al het stof dat er vanaf kwam? Dan heb ik hier een aantal tips om lezen weer leuk te maken! 


1. Lees wat jíj leuk vindt

Ik begin direct met wat ik de belangrijkste tip vind: lees de boeken die jij leuk vindt! Er zijn zo ontzettend veel boeken op deze wereld; je hoeft ze echt niet allemaal gelezen te hebben. Ja, sommige boeken behandelen belangrijkere onderwerpen dan andere. Als je net weer gaat beginnen met het lezen van boeken, raad ik je echter niet aan om direct met heavy stuff te gaan beginnen. Je raakt het gemakkelijkst weer gewend aan lezen door boeken op te pakken die direct jouw aandacht pakken. Voor de één zijn dit hack-and-slash horror boeken, voor de ander is ditcheesy romantiek. Maakt niks uit. Zolang jij maar plezier ervaart in het lezen van boeken. Ikzelf geniet trouwens enorm van beide genres; het kan!2. Dwing jezelf niet om te gaan lezen

Net als dat het belangrijk is om je nieuwe leesleven te beginnen met boeken die jij leuk vindt, is het belangrijk om jezelf niet te gaan dwingen om te lezen. Je bent in je leven waarschijnlijk al genoeg gedwongen om te gaan lezen en dat heeft juist averechts gewerkt. Niemand vindt het leuk om iets onder dwang te gaan doen, ook niet als je het zelf bent die dwingt. Pak dat boek dus pas op als je een spark voelt om te gaan lezen. Zo maak je lezen een positieve ervaring en zul je het geheid vaker gaan doen!


3. Leg een boek weg als je het niet leuk vindt

Het kan gebeuren dat je een boek hebt opgepakt, maar dat het toch niet helemaal jouw ding blijkt te zijn. Achterflappen en recensies kunnen verraderlijk zijn. Als die samenvatting net dat ene belangrijke stukje informatie zou hebben bevat, zou je het boek wellicht niet eens opgepakt hebben. Zelf heb ik al vaak genoeg een boek opgepakt omdat het een enorme hype was, of omdat de samenvatting me aantrok. Recent heb ik nog een boek gelezen, waar het voor mij pas na tientallen pagina’s duidelijk werd dat het om een FBI-thriller ging. Dit werd op geen enkele manier op de achterflap genoemd. Een enorme teleurstelling; ik houd helemaal niet van FBI-thrillers! Mijn tip is dan ook: leg het boek weg als het tegenvalt of als je er iets anders van had verwacht. Gooi het boek naar de andere kant van de kamer, als je een tegenzin in het lezen van dat boek voelt opkomen. Het leven is veel te kort voor boeken die je niet leuk vindt! 


4. Deel je leeservaringen met andere boekenwurmen

Het uitwisselen van bepaalde ervaringen kan enorm motiverend en inspirerend werken. Zo ook bij het uitwisselen van je leeservaringen. Ik ben pas weer heel veel gaan lezen, sinds ik bookstagram op Instagram heb ontdekt. Op mijn 20ste, 21ste. Het ontmoeten van en praten met andere boekenwurmen opende een hele nieuwe wereld voor me. Nog nooit had ik mensen ontmoet die dezelfde passie voor boeken en lezen hadden als ik! Dus, ook al lees je nog niet superveel (nooit een probleem natuurlijk, lees alsjeblieft lekker op je eigen tempo), duik lekker in de bookstagram hashtag op instagram en laat je inspireren! Heb jij nog tips om lezen weer leuk te maken?

5 gedachten over “Lezen stom? Maak lezen weer leuk!

  1. Zo ontzettend eens met deze blogpost in het algemeen en het ‘lezen voor de lijst’-stukje in het bijzonder! Die lijst moet echt enorm hervormd worden, veel meer focussen op de belevingswereld van jongeren, debutanten in de boekenwereld (nieuwe generatie lezers en nieuwe generatie auteurs) en het vormen van een mening over boeken en verschillende genres.

    En om lezen weer leuk te maken: zoek een boek wat echt bij jou past. Of je nou De Zeven Zussen, Harry Mulish of Arlidge leest, dat maakt niet uit. Lezen is ontzettend goed voor je hersenen (zou dus eigenlijk onderdeel moeten zijn van een gezonde lifestyle) en het is veel belangrijker dát je leest dan wát je leest.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s