Hoe kom je uit een leesdip? 10 tips!

Elke boekenwurm krijgt er op een dag mee te maken: de gevreesde leesdip. In het Engels heet dit ook wel een reading slump. Het kan dan lastig zijn om jezelf gemotiveerd te houden om tóch te blijven lezen. Of misschien is het juist wel verstandig om het lezen even te laten voor wat het is? In deze post deel ik 10 tips om uit een reading slump te komen. 


Wat is een leesdip of reading slump?

Een leesdip is een moment waar iedere liefhebber van boeken een keer tegenaan loopt: je hebt even geen zin meer om te lezen. Velen raken dan in paniek, waaronder ikzelf: “wat als ik nooit meer een boek oppak en mijn liefde voor lezen heb verloren? Help!” Die gedachte heeft al vaak genoeg door mijn hoofd gespookt. Gelukkig ben ik tot nu toe altijd weer uit een reading slump gekomen. Hierbij is het wel handig om te weten waar je leesdip precies door veroorzaakt wordt. 

Waardoor komt je leesdip?

Een leesdip kan door verschillende dingen komen. 

 • Je kunt simpelweg even geen zin hebben om te lezen en meer behoefte hebben aan het uitoefenen van een andere hobby. That’s fine! 
 • Misschien ben je op dit moment een boek aan het lezen, die je toch niet zo interesseert als je zou denken. Je gaat liever iets anders lezen.
 • Je hebt net een boek uitgelezen die je hart brak of juist deed smelten. Het kan dan voelen alsof je afscheid moet nemen van goede vrienden en tja, dat is natuurlijk nooit leuk.
 • Het voelt alsof je een bepaald boek al máánden aan het lezen bent en je bent toe aan een frisse start in een nieuw boek.

Hoe je het beste met je leesdip om kan gaan, hangt dus wel een beetje af van waar deze leesdip door veroorzaakt wordt. Als je simpelweg geen behoefte hebt aan lezen, dan is het soms beter om de boeken even de boeken te laten en iets anders te gaan doen. Hoe kom je nu het beste en snelste uit een reading slump? Hieronder staan 10 tips. Er zit er dus altijd wel eentje voor je tussen!


1. Lees een boek dat je snel uithebt

Als je in een leesdip zit kan het helpen om een boek op te pakken dat je snel uit kunt lezen. Dit helpt vooral als je een boek aan het lezen bent, maar dat het eeuwen lijkt te gaan duren voor je die uit zult hebben. Als lezer haal ik veel voldoening uit het uitlezen en beginnen van een boek. Het kan dan motiverend werken om tussendoor een ander boek te gaan lezen waar je doorheen racet. Denk bijvoorbeeld aan een thriller (spannend!) of een kort verhaal. 


2. Pak een oude favoriet of lees een boek van een favoriete auteur

Het kan de meest fanatieke boekenwurmen overkomen: dat je simpelweg geen zin hebt om te lezen. Tegelijkertijd wil je niks liever doen dán lezen. Hier kan het dan helpen om een oude favoriet te herlezen. Je weet wat er gaat gebeuren en je weet wat voor gevoel het boek je geeft. Zo kost het niet veel energie, maar ben je toch lekker aan het lezen.  


3. Laat het lezen even voor wat het is

Als je toch écht geen zin hebt om te lezen, is het soms verstandig om het lezen even te laten voor wat het is. Pak een andere hobby op of kijk een film op Netflix. Je hoeft namelijk niet alle dagen te lezen, om jezelf een boekenwurm te kunnen noemen! Soms is het ook even fijn om iets anders te doen met je vrije tijd. Als je jezelf gaat pushen om toch te gaan lezen, kan de tegenzin en reading slump alleen maar erger worden. Zonde!


4. Koop of leen een nieuw boek!

Ik geloof dat er niet veel zo motiverend werkt als het kopen of lenen van een nieuw boek, wanneer je je in een reading slump bevindt. Aan de ene kant heb je weer iets om naar uit te kijken om te gaan lezen; aan de andere kant wordt de druk misschien eindelijk groot genoeg om eindelijk echt al die boeken op je TBR te gaan lezen *gelach in de verte*. 


5. Maak lijstjes met boeken (TBR, verlanglijst …)

Ik hou van lijstjes maken. Zo maak ik enorm veel lijstjes over van alles en nog wat, maar ook over de boeken die ik lees, die ik heb gelezen en die ik nog wil gaan lezen. In mijn Bullet Journal heb ik een pagina gemaakt voor mijn totale TBR, maar ook een Reading Tracker. Telkens wanneer ik een boek (uit) lees, kleur ik dat boek op deze pagina’s in. Zo heb je visueel bewijs (voor jezelf) dat je het boek uit hebt gelezen, wat enorm motiverend kan werken. 6. Herorganiseer je boekenkast(en)

Telkens als ik mijn boekenkasten herorganiseer (wat helaas niet super vaak voorkomt), komen er boeken voorbij die ik stiekem een beetje vergeten was. Zo kom ik dan boeken tegen waar ik ontzettend zin van krijg om die lekker te gaan lezen. Net als het maken van lijstjes, kan het herorganiseren van je boekenkasten dus heel motiverend werken!


7. Praat met anderen in de bookcommunity

Iets wat mij toch wel het meest heeft gemotiveerd om meer (meer, meer!) te gaan lezen, is de bookcommunity. Het volgen van andere boekenwurmen op social media, met al hun mooie boeken en verhalen over het lezen van boeken, laat zien dat je niet alleen bent. Ook al voelt dat soms wel zo. Het is heerlijk om met anderen over je hobby te kunnen praten, en jouw enthousiasme in anderen terug te kunnen zien komen. Wie weet hebben ze nog wel aanraders om jou uit je leesdip te halen!


8. Kijk video’s op BookTube

Deze lijkt wellicht een beetje op nummer 7, maar is toch weer heel anders. Het kijken van een video werkt toch op een andere manier motiverend, dan het zien van foto’s en het lezen van captions. Het voelt toch wat meer alsof je met een vriend(in) over boeken praat. Ik moet toegeven dat ik eigenlijk nooit video’s van de BookTube community kijk. Ik wil het wel, maar het komt er nooit van! 


9. Lees eens wat anders dan een boek, bijvoorbeeld een tijdschrift

Wellicht wordt je leesdip wel veroorzaakt door de boeken zelf. Dat kan gebeuren en daar is niks mis mee. Misschien helpt het om een dagje even iets anders te lezen dan een boek, zoals een tijdschrift of artikelen op het internet. Deze bestaan toch vaak uit wat kortere stukken tekst, waardoor je gemakkelijker je aandacht erbij kunt houden. Het zou zelfs kunnen dat je in een tijdschrift een aanbeveling voor een boek tegenkomt, die je direct uit je reading slump haalt! 


10. Stel een leesdoel voor jezelf

Het stellen van doelen voor jezelf kan enorm motiverend werken. Je hebt dan iets om naar toe te werken en het idee dat je het ergens voor doet. Er zijn verschillende soorten leesdoelen die je voor jezelf kunt stellen:

 • Een readathon, waarbij je zoveel mogelijk in één weekend probeert te lezen, zoals #25infive;
 • Een bookish challenge, met boeken die voldoen aan een bepaald thema, zoals de Rory Gilmore Reading Challenge;
 • Een doel om jezelf tóch die boeken te laten lezen, die al zo lang op je TBR staan, zoals de Unread Shelf Project;
 • De Goodreads Reading Challenge, waarbij je een leesdoel voor een heel jaar opstelt. De mijne ligt dit jaar op 80 boeken.

Heb jij nog tips om uit een leesdip te komen?

3 gedachten over “Hoe kom je uit een leesdip? 10 tips!

 1. I think it’s important not to force things when you’re in a reading slump! So I also agree with doing something else when you don’t feel like reading. 😄 But rereading an old favourite is a nice idea too, and sometimes trying a different format might help (e.g. I could try poetry if I get bored of novels).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s