Lezen is gezond! 4 redenen om (nog) meer te gaan lezen

Het lezen van een boek staat bekend als een goede bezigheid. Ik hoef jullie, als frequente lezers van mijn boekenblog, niet te overtuigen waarom je meer zou moeten gaan lezen, dit doen de meesten van jullie namelijk al uit jezelf. Toch kan lezen meer zijn dan enkel een leuke hobby. Wanneer je regelmatig leest, kan dit namelijk positieve effecten hebben op je gezondheid. Lees snel verder om te zien welke dit zijn!


1. Lezen is goed voor je empathisch vermogen

Als lezer van een boek krijg je een kijkje in de wereld van een (fictief) ander persoon. Je leest over de gevoelens, gedachten en handelingen van die persoon. Al gauw leef je mee met de hoofdpersoon, ook al lijkt hun leven in de verste verte niet op die van jou. Vaak wordt er van boekenwurmen gedacht dat ze minder sociaal zouden zijn dan mensen die graag tijd doorbrengen met feesten of andere sociale gelegenheden. Niks is minder waar: als lezer train je namelijk met ieder boek je empathisch vermogen, waardoor lezers over het algemeen al gauw empathischer zijn!


2. Lezen zorgt voor een betere nachtrust

Tegenwoordig brengt het grootste deel van de bevolking hun uurtjes voor het slapengaan door met het kijken naar een scherm. Of dit nou het televisiescherm is, of het scherm van je smartphone: het komt je nachtrust niet ten goede. Dit komt door het blauwe licht dat deze apparaten uitzenden. Veel blauw licht verstoort namelijk je biologische klok, waardoor je slechter slaapt. Pak in plaats van je smartphone eens een boek op voordat je gaat slapen. Je zult al gauw merken dat je lekkerder zult slapen en overdag minder vaak moe bent!


3. Een goede oefening voor je geheugen en concentratie

Je zou denken dat je tijdens het lezen van een boek enkel bezig bent met het lezen. Tijdens het lezen ben je echter met zoveel meer bezig dan alleen het binnen laten komen van woorden. Je leest natuurlijk de woorden, maar vervolgens gaan je hersenen hard aan de slag met de informatie die ze binnenkrijgen. Zo leef je mee met de hoofdpersonages; ben je analytisch aan het denken en sla je de informatie die je leest op om de rest van het verhaal goed te kunnen volgen. Ook is lezen goed om je concentratie te verbeteren; je moet je uiteindelijk natuurlijk wel goed kunnen focussen op het lezen en het verwerken van het verhaal.


4. Lezen vermindert stress

Mijn mede boekenwurmen weten natuurlijk allang dat het lezen van een boek ontspannend werkt (behalve natuurlijk als er een SUPER spannende cliffhanger voorbijkomt, dat is allesbehalve ontspannend). Lezen kan je stressniveau met ruim 68% laten dalen! Tijdens het lezen daalt je hartslag en daarmee je bloeddruk, maar ook ontspan je je spieren. Moet je nagaan hoe gestrest ik zou zijn als ik niet zo’n fervent lezer was!


Hoe merk jij dat lezen gezond voor je is?

7 gedachten over “Lezen is gezond! 4 redenen om (nog) meer te gaan lezen

 1. Lezen zou onderdeel moeten zijn van een gezonde lifestyle! Het is net zo goed voor je hersenen als sporten voor je lichaam.

  Wist je trouwens dat uit fMRI-scans blijkt dat het luisteren van boeken net zo goed is voor je hersenen als het lezen van papier? Het lezen van ebooks blijkt minder goed voor je hersenen dan luisteren of lezen van papier.

  Geliked door 1 persoon

 2. I definitely need to get back into the habit of reading before bedtime. Screens are so stressful on my eyes, yet I persist in watching YouTube late at night because I’m silly!! 🙈

  I love that reading gives me a chance to read about people and places and things I might not otherwise know about. It definitely helps me to broaden my horizons!

  Geliked door 1 persoon

 3. Eerst dacht ik dat the titel van de blog post “leven is gezond” was 😂 Ik merk ook dat als ik lees voor ik ga slapen ik veel better slaap. Maar ik vraag me of of lezen op je Kindle ook slecht is dan? Want ik lees veel in het donker als ik lees voor ik slaap…

  Geliked door 1 persoon

  1. Hahah leven is ook wel gezond ja 😂 De reactie van @booksometea hieronder was interessant om te lezen! Dat fMRI-scans laten zien dat luisterboeken net zo goed zijn voor de hersenen als papieren boeken, maar ebooks minder goed (helaas!).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s