Als het bloedt, Stephen King

Titel: Als het bloedt
Auteur(s): Stephen King
Uitgeverij: Boekerij*
Aantal pagina’s: 416
Gelezen als: Papieren boek
Genre: Horror, Thriller, Korte verhalen

Waardering: 4.5 uit 5.

De telefoon van meneer Harrigan

De rijke meneer Harrigan woont bij Craig aan de overkant van de straat en al gauw ontstaat er een vriendschappelijke band tussen de twee. Meneer Harrigan leert Craig sterker in zijn schoenen te laten staan en Craig leert meneer Harrigan om te gaan met moderne technologie. Wanneer meneer Harrigan komt te overlijden is dat een groot verlies voor Craig, die zich toch al vaak eenzaam voelde. Voor troost belt hij naar meneer Harrigans mobiele telefoon. Deze schakelt nog altijd over naar de voicemail. Op een dag vertelt hij meneer Harrigan dat hij gepest wordt en de volgende dag is de pestkop plotseling verdwenen. 

In “De telefoon van meneer Harrigan” brengt King weer een heerlijk hartverwarmende vriendschap tussen een kind en volwassene naar voren, zoals alleen Stephen King dat kan. In slechts 90 pagina’s weet King zowel je hart te laten groeien, alsook hem in stukjes te breken. 

Het leven van Chuck

De wereld van Marty Anderson vergaat. Letterlijk. Er worden delen van California opgeslokt door de zee en steeds meer mensen plegen zelfmoord. Het lijkt erop dat het einde der tijden dan eindelijk aangebroken is. Het gekke is dat, terwijl de wereld tenonder gaat, er steeds meer billboards opduiken waarop ene ‘Chuck’ wordt bedankt voor de geweldige 39 jaren in dienst. Alleen weet niemand wie deze Chuck is. 

Ik vond het begin van het verhaal echt enorm sterk. Hierdoor keek ik ontzettend uit naar de rest van het verhaal. Helaas werd mijn verwachting niet waargemaakt en nam mijn interesse in de rest van het verhaal langzaam af. Ik hoopte tijdens het lezen nog op een geweldige afloop die me vol verwondering achter zou laten, maar helaas. Het verhaal was nog steeds vermakelijk, maar de andere drie verhalen vond ik een duidelijkere rode lijn hebben. 

Als het bloedt

Op een basisschool wordt er een pakketje afgeleverd. Enkele uren later explodeert dit zelfde pakketje waardoor er tientallen kinderen en enkele volwassenen komen te overlijden. Holly Gibneys aandacht wort volledig opgeslokt door deze gebeurtenis. Op een of andere manier is ze ervan overtuigd dat de nieuwslezer iets met de aanslag te maken heeft. Nu moet ze er nog achter komen wat dat precies is. 

Als het bloedt was weer een spannend en goedlopend verhaal, met Holly Gibney in de hoofdrol. Het haakt in op de gebeurtenissen uit de Mr Mercedes-trilogy en De buitenstaander. Aan de ene kant vond ik dit geweldig, maar aan de andere kant had ik gehoopt dat Holly een totaal eigen avontuur zou meemaken. Dat was ook het geval, maar het leek nogal op King zijn eerdere boeken met Holly. 

Ik hou van het personage Holly Gibney. Toen King aankondigde dat zij weer zou verschijnen in Als het bloedt vond ik dat dan ook geweldig. Ik weet niet precies wat het is, maar ik gok haar ongemakkelijkheid en eigenheid. Daarnaast heeft ze in zowel de Mr Mercedes-trilogie als in De buitenstaander een ongelooflijke groei doorgemaakt. Ik wil jullie dan ook waarschuwen dat, als je deze vier boeken nog niet gelezen hebt, er in “Als het bloedt” grote spoilers zitten!

Rat

Drew Larson heeft al enkele successen gehad met zijn korte verhalen, maar het is nog nooit gelukt om een roman af te schrijven. Die ene keer dat hij het probeerde liep het nét goed af en hij maakt die tijd liever niet nog eens mee. Toch verschijnt er een nieuw verhaal in zijn hoofd dat er uit moet. En wel in de vorm van een roman. Wellicht zal het hem deze keer, met behulp van de mysterieuze verschijning van een pratende rat, wel lukken. 

Opnieuw een verhaal over een schrijver die moeite heeft met het schrijven van een verhaal. Je zou denken dat de verhalen over deze schrijvers een keer op zullen zijn, maar niks is minder waar. King heeft dan opnieuw het schrijfproces van een schrijver spannend weten te maken. Ook deze gaf me weer een gevoel dat ik alleen krijg tijdens het lezen van de boeken van Stephen King!

Een échte King!

Als het bloedt is een must-read voor fans van Stephen King; het bevat alle elementen waar Constant readers naar op zoek zijn. Waar ik normaal slechts een paar korte verhalen in een bundel echt goed vind, vond ik in het geval van Als het bloedt alle korte verhalen geweldig. Ze waren stuk voor stuk uniek en ik las het liefst alle korte verhalen direct achter elkaar door!


*Ik heb een recensie-exemplaar van dit boek ontvangen van Boekerij. Dit heeft op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed!

2 gedachten over “Als het bloedt, Stephen King

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s