Titel: Kintu
Auteur(s): Jennifer Nansubuga Makumbi
Uitgever: Uitgeverij Cossee*
Aantal pagina’s: 431
Gelezen als: Fysiek boek
Genre: Historische fictie, Oegandese literatuur
Publicatie datum: 2020
Datum gelezen: 25 mei 2020
Jennifer Nansubuga Makumbi Kintu samenvatting
Kintu vertelt over de vloek die over het nageslacht van Kintu Kidda uitgesproken is, nadat hij per ongeluk zijn geadopteerde zoon, Kalema, doodslaat. Met de vloek zorgt Kalema’s biologische vader ervoor dat vele generaties later de vloek nog altijd onder de nazaten van Kintu voortleeft. Je leest het boek vanuit verschillende perspectieven, die uiteindelijk bij elkaar komen in het slot.
Kintu recensie
Volgens mij is Kintu het eerste Afrikaanse werk dat ik lees, dat niet járen geleden door een witte man is geschreven. Ik was dan ook heel erg benieuwd! Al gauw merkte ik hoe fijn de schrijfstijl van Jennifer Nansubuga Makumbi was en hoe gemakkelijk ik door het boek heen las. De schrijfstijl is namelijk heel beeldend, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van moeilijke of overbodige woorden. Ik zag alles goed voor me en kreeg met ieder hoofdpersonage wel een band.
Cultuur was iets wat me van tevoren een beetje huiverig maakte; ik ben niet goed bekend met de Oegandese cultuur, waardoor ik bang was dat ik niet alles zou begrijpen. Nu begreep ik ook niet alle woorden en gebruiken die in het boek naar voren kwamen, maar de context hielp om het totaal plaatje compleet te maken. Het was een verhaal dat heel veel bezat. Zowel verdriet als liefde. Wat een overkoepelend thema is, is het aanvaarden van het heden en het loslaten van het verleden. De levens van de hoofdpersonages zijn, mede door de vloek, namelijk niet gemakkelijk en de dood staat bij ieder dan ook om de hoek. In welke vorm dan ook.
Smaakt naar meer
Ook werd er licht geschenen op wat de kolonisatie met de mensen van Oeganda gedaan heeft. Dit heeft voor mij op sommige punten de ogen verder geopend. Hoofdpersonage Miisi beschrijft het gevoel van de kolonisatie in een kort verhaal: Africanstein. Hierin wordt van het lichaam van ‘Afrika’ de benen en armen afgehakt. Aan de overblijvende romp worden Europese ledematen vastgemaakt. Het is onmogelijk om de oude ledematen terug te zetten. ‘Afrika’ moet dus maar wennen aan het leven met Europese ledematen.
Kortom, ik kan dit boek zeker aan iedereen aanraden. Ook ga ik zelf de toekomstige boeken van Jennifer Nansubuga Makumbi in de gaten houden!
Ik heb een recensie-exemplaar van Kintu mogen ontvangen van Uitgeverij Cossee. Dit heeft op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.
Dit klinkt als een geweldig boek, Romi!
LikeGeliked door 1 persoon
Jaaa echt een aanrader!
LikeLike
Ah ik vond de kaft al zo prachtig, fijn dat de inhoudt ook mooi is! Ik ga hem op mijn tbr zetten! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Hopelijk vind je ‘m net zo goed als ik!
LikeLike