5 boeken om WO II te herdenken

photo_2020-05-04 16.09.09

Vandaag herdenken we de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog; morgen vieren we dat we alweer 75 jaar in vrede mogen leven. En hoe kun je de Tweede Wereldoorlog beter herdenken dan met het lezen van boeken? In deze blog deel ik vijf verhalen die zich tijdens deze oorlog afspelen en die mij persoonlijk hebben geraakt.


Het dagboek van Anne Frank

Dit boek is over de hele wereld bekend en door velen geliefd. Het is het dagboek van een meisje, Anne, dat door haar afkomst moest onderduiken. In haar dagboek heeft ze haar dagelijkse bezigheden tijdens deze verschrikkelijke periode opgeschreven, welke na de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd is door haar vader Otto Frank.

Everything is Illuminated van Jonathan Safran Foer

Dit boek heb ik moeten lezen voor mijn studie Literatuurwetenschap. Het is een gek verhaal, maar ook zo mooi. Ik heb het nu twee keer gelezen en zou het dolgraag nog eens willen herlezen. In Everything is Illuminated gaat een man genaamd Jonathan Safran Foer op zoek naar de vrouw die, naar het schijnt, zijn grootvader van de nazi’s heeft gered. De film vind ik ook zeker een aanrader!

Bloemen voor mijn dochter van Sarah Jio

Dit verhaal speelt zich zowel in het heden, als het verleden af. Caroline lijdt na een ongeluk aan geheugenverlies. Ze probeert met moeite haar leven weer in elkaar te puzzelen. Wanneer ze uit het ziekenhuis ontslagen wordt en weer thuiskomt, vindt ze brieven van Celine, een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde appartement als Caroline heeft gewoond. Celine heeft verschrikkelijke dingen moeten doen om degenen van wie ze hield te kunnen beschermen. Het einde van dit boek is schokkend en ik las het dan ook met tranen in mijn ogen.

Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar van Boekerij, maar dit heeft geen invloed op mijn mening over het verhaal!

Haar naam was Sarah van Tatjana de Rosnay

Eveneens een heel bekend verhaal dat zich zowel tijdens de oorlog, als in het heden afspeelt. Tienjarige Sarah wordt op een nacht samen met haar ouders op brute wijze thuis opgepakt en vervolgens naar een verzamelplek in Parijs gebracht, waar joden wachten op deportatie. Niemand heeft gemerkt dat Sarah, vlak voordat de politie binnendrong, haar broertje heeft opgesloten in de kast. In het heden krijgt Julia de opdracht om een artikel over deze razzia te schrijven. Al gauw ontdekt ze een verschrikkelijk geheim dat haar schoonfamilie al die jaren verborgen heeft weten te houden. Ik heb dit boek zo goed als in één ruk uitgelezen. Ontzettend spannend en aangrijpend.

Is dit een mens van Primo Levi

Dit verhaal heb ik eveneens voor mijn studie moeten lezen en het heeft me ontzettend aangegrepen. Het is een getuigenis van Primo Levi, die als jood naar Auschwitz afgevoerd werd en het als een van de weinigen wist te overleven. Zijn verhaal is zo verschrikkelijk, dat het bijna ondenkbaar is dat het zich nog maar iets meer dan 75 jaar geleden heeft afgespeeld.


Wat vond jij een mooi boek over de Tweede Wereldoorlog?

10 gedachten over “5 boeken om WO II te herdenken

 1. Ik kan het me niet meer precies voor de geest halen, maar ik weet wél dat Storm in juni van Irène Nemirovsky veel indruk heeft gemaakt. En als kind de trilogie van Klaus Kordon, waaronder ‘met je rug tegen de muur’.
  Haar naam was Sarah vond ik zelf niet zo heel geweldig. Nee, ik druk me verkeerd uit: ijzingwekkend en knappe plot maar hoe alle losse eindjes dan toch samenkwamen en zo… daar heb ik me aan geërgerd, het leek me allemaal te gemakkelijk.

  Geliked door 1 persoon

 2. I’m not generally one for historical fiction, but I loved All the Light We Cannot See when I read it a few years ago. I tried to read The Diary of Anne Frank when I was a teen but I never got round to finishing it, so I should try again at some point!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik kan Wolfsangel van Aslak Nore (https://www.hebban.nl/boek/wolfsangel-aslak-nore) aanbevelen. Voor ik dit boek las had ik geen idee hoe Noorwegen bij WOII betrokken was. Wat ik tevens fraai vind van dit boek is dat er, net als in All the Light you Cannot See (Doerr), meerdere perspectieven worden gebruikt, waaronder dat van een nazi-officier.
  Leerzaam, spannend en blikverruimend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s