Reading tracker || DIY

photo_2020-01-13 21.25.07

Sommigen van jullie hebben hem al wel eens voorbij zien komen in mijn verhaal op Instagram, of in de post over mijn bullet journal set-up voor 2019. Vandaag wilde ik een hele post wijden aan het opzetten van je eigen reading tracker: een soort grafiek, of hoe je het ook wil doen, waarin je bijhoudt hoeveel je leest per dag. Uiteindelijk heb je dus een mooi overzicht van je leesgewoonten!


Waarom ik een reading tracker bijhoud

Toen ik op de Instagram van @lottelikesbooks haar reading tracker zag, werd ik geïnspireerd om mijn eigen bij te gaan houden. Ik heb altijd al iets gehad met grafieken en data en houd enorm van overzicht (hallo autisme 🙈). Het kriebelde dus direct in mijn vingers om mijn eigen reading tracker in elkaar te zetten. Waar Lotte haar leesgewoonten bijhoudt in uren per dag, houd ik het bij in pagina’s per dag. Aangezien ik een beetje een sprokkellezer ben (als in ik lees hier vijf minuutjes, daar één minuutje en vervolgens weer een half uur) wordt het een beetje lastig om het aantal uur bij te gaan houden.

Niet alleen ben ik een reading tracker gaan bijhouden omdat ik van grafieken en data houd, maar ook omdat ik merkte dat het me motiveert om meer te gaan lezen. Het is toch  uiteindelijk leuker om langere balkjes in te kunnen kleuren, dan elke dag slechts een korte of helemaal niks! Hieronder vind je dan ook mijn reading tracker van afgelopen December, toen ik zeventien boeken las. Alhoewel ik merkte dat ik eigenlijk te weinig verschillende kleuren stiften heb om zoveel boeken goed bij te kunnen houden 😂

photo_2020-01-13 21.25.08

Hoe je een reading tracker bijhoudt

Zoals je wel kunt zien, komt er niet heel veel kijken bij het bijhouden van een reading tracker. Alles wat je nodig hebt zijn natuurlijk je boeken, een bullet journal of ander schriftje, gekleurde stiften, kleurpotloden en een pen. Zelf vind ik het leuk om een kleur uit te zoeken die een beetje bij de omslag van het boek past. Ook al lukt dat niet altijd, omdat ik op een gegeven moment geen kleuren meer over heb 🙈 Aan het begin van de maand maak je de assen van de grafiek, waar je op de y-as de dagen van de maand bijhoudt, en op de x-as de hoeveelheid pagina’s (of uren). Per dag teken je dan de balk die aangeeft hoeveel pagina’s (of uren) je die dag hebt gelezen. Uiteindelijk heb je dus een leuk overzichtje van je maand en hoeveel je gelezen hebt!

Andere manieren om een reading tracker bij te houden

Het kwam al even naar voren: je kunt natuurlijk ook het aantal uren, of iets anders, bijhouden in je reading tracker. Zolang het maar een overzichtje geeft van hoeveel je op een dag met lezen bezig bent geweest! Een andere soort reading tracker die ik wil gaan uitproberen is de ‘reading in pixels’, waar Kath een mooi voorbeeld van heeft gepost op haar Instagram (@kath_reads). Het is een beetje hetzelfde idee als wat ik nu al doe, maar dan een overzicht van een heel jaar!


Houd jij al een reading tracker, of iets soortgelijks, bij?

Geplaatst in DIY

9 gedachten over “Reading tracker || DIY

  1. Ziet er leuk uit maar zou voor mij een grote berekening worden aangezien ik ook op mijn e-reader lees en die pagina’s kloppen nooit met het fysieke exemplaar. Daarnaast luister ik ook naar boeken en dan zou ik al pagina’s en uren moeten combineren. Maar wel leuk idee van die grafiek! Ga nog een andere manier moeten zoeken voor mij persoonlijk

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s