Zondagskind, Judith Visser

photo_2020-01-05 13.25.06.jpeg

Titel: Zondagskind
Auteur(s): Judith Visser
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s: 480
Genre: Eigentijds, autobiografie
Publicatie datum: 27 maart 2018
Datum gelezen: 18 december 2019

Waardering: 5 uit 5.

Zondagskind vertelt het verhaal van Jasmijn Vink. Ze voelt zich anders dan anderen en kan niet goed meekomen met haar leeftijdsgenootjes. Zij lijken namelijk in een totaal andere wereld te leven dan Jasmijn. Jasmijn weet niet goed hoe ze zich in bepaalde sociale situaties zou moeten gedragen en valt daardoor vaak buiten de boot. Gedurende haar jeugd leert ze steeds meer over de wereld en hoe deze werkt. Pas wanneer Jasmijn een volwassen leeftijd heeft behaald, ziet ze in dat ze misschien wel eens autistisch zou kunnen zijn. Er gaat een wereld voor haar open.

In 2019 heb ik zelf de diagnose ASS gekregen, Autistisch Spectrum Stoornis. Ik kon me dan ook in een groot deel van Jasmijns (Judiths) verhaal goed herkennen. Geluiden komen bij mij harder binnen en ook ik heb tijdens mijn tienertijd ontzettend veel moeite gehad met sociale situaties. Ik wist niet goed wat er van me verwacht werd en hoe ik ‘normaal’ moest zijn. Een diagnose was dus ook zeer welkom. Eindelijk kwam ik erachter dat ik mezelf moet accepteren, in plaats van proberen te veranderen zodat ik ‘net als iedereen’ kan zijn. Er is niks mis met me. Mijn hersenen werken gewoon net iets anders, en dat is nou eenmaal zo.

Zondagskind is een nieuwe favoriet. Het verhaal kon me niet lang genoeg duren en ik genoot dan ook van elke bladzijde. Je volgt Jasmijn van kinds af aan, tot aan haar achttiende. Hierdoor bouwde ik een band met haar op en voelde het alsof ik een vriendin in Jasmijn had gevonden. Ik heb met haar gelachen, gehuild en meegeleefd. Judith Visser liet me op Instagram weten dat dit jaar het vervolg op Zondagskind uitkomt en ik kan nu al niet wachten om verder te lezen over Jasmijn.

2 gedachten over “Zondagskind, Judith Visser

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s