Hoe stel je een TBR samen?

photo_2019-11-15 21.10.20.jpeg

Al sinds lange tijd hou ik een maandelijkse TBR bij. Meestal lukt het me om me eraan te houden, maar soms ook niet. En dat is niet erg! Het is voor mij meer een richtlijn om gemakkelijk te kunnen kiezen wat ik ‘hierna’ wil gaan lezen. Ik heb verschillende manieren om een TBR samen te stellen en deze kun je hieronder vinden!


Maak een TBR jar

Dit is een heel goede manier om boeken te gaan lezen, die al langere tijd op je TBR staan, maar die je op een of andere manier te intimiderend vindt om zelf te kiezen. Op deze manier heb ik uiteindelijk toch een aantal boeken gelezen waar ik totaal niet naar uit keek. En raad eens? Sommige eindigden zelfs op mijn favorieten lijstje! Een tijdje geleden heb ik een DIY voor een TBR jar online gezet, waarin je kunt zien hoe ik mijn TBR jar heb gemaakt.

Gebruik je Goodreads TBR plank

Dit is eigenlijk hetzelfde als het gebruiken van een TBR jar. Op Goodreads heb je een TBR plank, waarin de boeken genummerd zijn. Soms kies ik een nummer tussen de 1 en de (op dit moment) 72, en kijk welk boek er op die plek op mijn TBR plank staat. Dit is, naast de TBR jar, een goede manier om door je ongelezen boeken te komen. En dan met name de boeken waar je tegen op kijkt. Je kunt ook de mensen op je Social Media een nummer laten zeggen, in plaats van er zelf eentje te kiezen!

Kiezen op basis van je gevoel

Soms kies ik ook gewoon boeken, omdat ik nou eenmaal zin heb om déze te lezen. Het ligt er maar net aan of ik op het moment van het samenstellen van mijn TBR zin heb om romantiek te lezen, of juist horror. Vaak combineer ik een aantal genres in mijn TBR’s om het veelzijdig te houden. Ook houd ik rekening met de seizoenen. In de zomer lees ik liever niet over winterlandschappen en in de winter liever niet over hittegolven.

Welke boeken staan er al langer op je TBR?

Soms heb je boeken in je bezit, die je simpelweg vergeet, ondanks dat je er best naar uit kijkt om ze te gaan lezen. Herkenbaar? Dan is het goed om af en toe je ongelezen boeken op je planken na te lopen. Misschien helpt het om de samenvattingen op de achterkant van de boeken nog eens te lezen, om je geheugen weer op te frissen. Misschien ben je op dat moment wel heel erg toe aan het lezen van precies dát boek!

Lees eerst je recensie-exemplaren

Wanneer je de kans krijgt om een boek te recenseren zonder deadline, zorg er dan voor dat deze niet naar de achtergrond verdwijnt. Uitgeverijen hebben de moeite genomen om speciaal aan jou een recensie-exemplaar toe te sturen. Ja, ook ik ben schuldig aan het hoarden van recensie-exemplaren. Vooral van de tijd dat ik nog alleen in het Engels blogde. Ik kreeg veel e-books opgestuurd en sommigen heb ik nog steeds niet gelezen 🙈 Nu ik meer Nederlandse, fysieke boeken opgestuurd krijg, lees ik ze eigenlijk altijd meteen nadat ik mijn current read uit heb!


Stel jij ook maandelijks een TBR samen? Of bepaald je jouw boek op het moment zelf?

7 gedachten over “Hoe stel je een TBR samen?

  1. Hoi! Ik heb geen echte TBR lijst, wel een reading challenge waar ik me aan probeer te houden. Ik probeer sinds kort ook meer Nederlandstalige boeken te lezen, en ik vroeg me af of je er kan aanbevelen? Ik hou niet van te ‘zware’ boeken (het leven is soms al zwaar genoeg). Is er iets dat je in het Nederlands las de afgelopen weken/maanden dat je zou aanraden?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s