Dor, Neal & Jarrod Shusterman

photo_2019-09-26 13.59.56

Titel: Dor
Auteur(s): Neal Shusterman & Jarrod Shusterman
Uitgever: Fantoom
Aantal pagina’s: 456
Genre: Dystopie, Young Adult
Publicatie datum: September 2019
Datum gelezen: 10 september 2019

Waardering: 4.5 uit 5.

Klimaatverandering en de gevolgen

Als het goed is zijn we er tegenwoordig allemaal van op de hoogte dat het klimaat over de hele wereld aan het veranderen is en dat we met z’n allen daar iets aan zouden moeten doen. Helaas gaat het oplossen van het probleem niet net zo snel als dat het probleem zich verspreid. Elke dag zijn er wel nieuwe nieuwsberichten over extreme stormen, droogtes, natuurbranden (ga zo maar door) te vinden, wat weer terug te koppelen is aan de klimaatverandering. Hoe ziet de wereld er over een aantal jaar uit? Wat zijn de (grootste) problemen waar wij als mens mee te maken gaan krijgen?

Dor beschrijft een mogelijke toekomst. Het is een dystopisch verhaal waarin ‘droogte’ centraal staat. Op een gegeven moment worden de kranen in huizen afgesloten en hebben mensen nergens meer stromend water. Mensen kunnen slechts enkele dagen zonder drinkwater, dus al gauw barst er een strijd los in het eens zo rustige buurtje waarin Alyssa met haar familie woont. De mensen zijn hopeloos en velen doen er alles aan om aan drinkwater te komen. Dingen die ze normaal niet eens door hun hoofd zouden laten gaan.

Actueel en meeslepend verhaal

Toen ik de samenvatting van Dor las, werd ik meteen enthousiast. Ik ben zelf veel bezig met wat er op het moment in de wereld gebeurd, wat betreft de klimaatverandering, en doe mijn best om een zo’n klein mogelijke ecologisch voetafdruk achter te laten. Het boek opende mijn ogen nog meer, maar tegelijkertijd was het ook beangstigend om te lezen. Waar de dystopische verhalen, althans voor mij, redelijk onrealistisch lijken, vond ik Dor behoorlijk realistisch. Een droogtecrisis als in Dor zou best eens tot onze toekomst kunnen behoren.

Naast dat het thema van Dor actueel is, was het ook een meeslepend verhaal om te lezen. De karakters waren interessant en veelzijdig en je kon goed merken hoe een crisis zoals deze, persoonlijkheden kunnen veranderen. Tijdens het lezen had ik geen flauw idee van hoe het zou kunnen eindigen. Het einde vond ik dan ook ontzettend verrassend!

Ga jij Dor van Neal & Jarrod Shusterman lezen?

Dit boek heb ik in ruil voor promotie mogen ontvangen. Dit heeft in geen enkel opzicht mijn mening beïnvloed. Dank je wel voor het recensie-exemplaar uitgeverij Fantoom! *

3 gedachten over “Dor, Neal & Jarrod Shusterman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s