De beste websites en apps voor boekenliefhebbers

photo_2019-09-24 15.05.45

Tegenwoordig is er voor elke hobby wel een community te vinden, zo ook voor de boekencommunity. Hierdoor staan er allerlei verschillende websites online waar boekenliefhebbers hun passie voor boeken met elkaar kunnen delen. Maar vergeet ook de apps op de smartphone niet! Op deze apps en websites kun je naar hartenlust wishlists maken, je oneindige TBR delen en ook je leesproces bijhouden. Hieronder vind je een aantal populaire boekenwebsites en -apps.


Goodreads

Bijna elke boekenwurm kent het online platform Goodreads wel. Op deze website (maar ook op de app!), kun je zogenaamde ‘shelves’ creëren. Denk bijvoorbeeld aan een shelf voor de boeken die op je TBR staan, de boeken die je op het moment aan het lezen bent, of de boeken die je nog wil gaan kopen. Op basis van de boeken die op deze shelves staan, kan Goodreads je boeken aanraden, waardoor je TBR waarschijnlijk binnen de kortste keren niet meer in je huis zal passen. Maar wat is daar precies het probleem van? 😏

Naast deze shelves kun je eveneens de boeken die je hebt gelezen beoordelen met sterren, recensies schrijven, je leesproces bijhouden en blogs lezen.

Hebban

Dit kan ook wel de Nederlandse Goodreads genoemd worden. Het werkt eigenlijk precies hetzelfde als Goodreads, maar dan in het Nederlands. Op Hebban staan dan ook voornamelijk Nederlandstalige boeken (origineel of vertaald). Net als op Goodreads kun je op Hebban jezelf uitdagen om een bepaald aantal boeken per jaar te lezen: de ‘reading challenge’. Maar daarnaast biedt Hebban de mogelijkheid om je eigen top 25 samen te stellen, waarvan elk jaar een top 1000 boeken wordt gemaakt!

De Kindle app

Ben jij net als ik een fan van e-books, gewoon omdat ze makkelijker mee te nemen zijn dan papieren boeken en je zo óveral kunt lezen? Dan is de Kindle app ideaal. Voor deze app hoef je geen Kindle e-reader te hebben om e-books te kunnen lezen. De app is ook nog eens gratis!

Naast de Kindle app zijn er ook nog apps voor Kobo te downloaden, waaronder een speciale bol.com Kobo app, waarbij de e-books die je bij bol.com koopt automatisch in de app verschijnen.

photo_2019-09-24 15.37.35

Bookly

Met de app van Bookly kun je je leesproces gemakkelijk bijhouden. Je geeft aan welk boek je aan het lezen bent, waarna je meteen aan de slag kunt. Je kunt een timer instellen voor op de momenten wanneer je aan het lezen bent, en de app kan zo berekenen hoeveel tijd het nog kost om de rest van je boek te lezen. Wanneer je je boek uit hebt gelezen krijg je een aantal statistieken te zien, zoals hoe lang je in totaal over het boek hebt gedaan en hoeveel pagina’s je per uur hebt gelezen.

Het nadeel van deze app is wel dat je slechts 10 boeken kunt bijhouden, voordat je per maand moet gaan betalen.

Forest

Dit is niet zozeer een app die ingesteld is op boeken, maar meer op studie- of ‘focustijd’. Het is dan ook een van mijn favoriete apps, simpelweg omdat het me helpt niet zinloos de tijd weg te staren op mijn mobiel.

Met Forest kun je een tijd instellen, van 10 tot 120 minuten, waarin je je wil focussen op iets wat niet op je mobiel plaatsvindt. Zoals lezen! Met de tijd van 10-20 minuten kun je een struikje planten en met de tijd van 25-120 minuten plant je een boom. Hoe langer je je focust, hoe gedetailleerder je boom wordt! Maar kijk uit; verlaat je de app terwijl de timer ingesteld staat, dan zal de boom sterven. En dat wil je natuurlijk niet! Voor elke tijd die je niet op je mobiel gespendeerd hebt, krijg je ook munten, waarmee je weer leuke nieuwe bomen en struiken kunt kopen!


Wat is jouw favoriete ‘bookish’ app of website?

3 gedachten over “De beste websites en apps voor boekenliefhebbers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s