De beste boeken van 2020, tot nu toe

Het is juni, wat betekent dat de eerste helft van 2020 er al weer op zit. Met alles wat er om ons heen gebeurt, zou je haast denken dat 2020 ondertussen alweer minstens 30 jaar erop heeft zitten. Maar nee, de andere helft van 2020 staat ons nog op te wachten. Hopelijk zal die gevuld zijn met mooie verbeteringen. De maand juni betekent ook dat ik ga terugblikken op de boeken die ik in het afgelopen half jaar gelezen heb. Dit is mijn top 5 boeken van 2020, tot nu toe.

5. DNA van Yrsa Sigurðardóttir

In het eerste deel van de serie Children’s House van Sigurðardóttir wordt er een vrouw op gruwelijke wijze vermoord. De enige getuige is haar dochter, die zich onder het bed had verstopt en zo alles gehoord heeft. De zaak wordt opgepakt door Hildur en het zal direct de eerste zaak zijn in zijn nieuwe functie. Hij wordt hierbij begeleid door Freyja, die met het getraumatiseerde meisje praat. Zo hopen ze meer te weten te komen over de dader en zijn eventuele motieven.

Ik heb dit boek als luisterboek gelezen en vond hem ontzettend spannend. Niet snel daarna volgde dan ook het tweede boek in de serie, ook als luisterboek. Na het eerste boek wist ik al dat Sigurðardóttir een nieuwe auto-read auteur van mij geworden was. Ik vond DNA en Vortex geweldig en kijk uit om het derde boek ook eindelijk te gaan luisteren!


4. Vergeef me van Wally Lamb

Vergeef me vertelt over Dominick en zijn tweelingbroer Thomas. Ondanks dat ze een identieke tweeling zijn, verschillen de twee als dag en nacht. Althans, daar lijkt het op het eerste oog op. Thomas is schizofreen en wordt na een daad van zelfmutilatie opgenomen in een psychiatrische inrichting. Dominick is nog een van de weinigen die de zorg voor zijn broer op zich neemt, waardoor hij zelf eveneens in een zwart gat belandt.

Dit dikke boek was een geweldige familiegeschiedenis. Het laat de lezer inzien dat er toch meer achter een mens schuilgaat dan je in eerste instantie zou denken. Doordat Dominick zich zijn hele leven vergelijkt met zijn ‘zieke’ tweelingbroer, ziet hij niet in dat hij zelf toch niet zo gezond is als hij dacht. Het was echt een supermooi boek en ik ben dan ook blij dat ik hem in 2020 eindelijk opgepakt heb. Lees hier mijn recensie van Vergeef me.


3. De bekentenis van Jessie Burton

In De bekentenis volgen we moeder Elise Morceau en dochter Rose Simmons, met drie decennia tussen de twee verhalen. Elise volgt de ongebonden schrijfster Constance Holden naar LA. Al gauw merkt Elise dat ze zich niet op haar plek voelt tussen de vrienden van Constance. Een gesprek dat ze niet had mogen horen, zorgt er dan ook voor dat ze uiteindelijk met de noorderzon vertrekt. Dit alles gebeurt terwijl ze zwanger is van Rose. Dertig jaar later is Rose dan ook wanhopig op zoek naar antwoorden.

Vooraf wist ik niet zo goed wat ik van dit boek moest verwachten. Ik had goede verhalen gehoord over schrijfster Jessie Burton haar eerdere boeken, dus geïntrigeerd was ik zeker. Na het lezen van De bekentenis is dat alleen maar meer geworden. Ik vond het geweldig om De bekentenis te lezen en ben dan ook heel benieuwd naar Burtons andere boeken! Lees hier mijn recensie van De bekentenis*.


2. De patiënt van Sebastian Fitzek

Till Berkhoff, vader van de spoorloos verdwenen Max, laat zich uit wanhoop opnemen in het psychiatrische gevangenis. Hier zit namelijk ook Guido T.; degene die achter de verdwijning van zijn zoontje zou zitten. Guido T. laat echter niks los over zijn betrokkenheid bij de zaak. Till zoekt toenadering tot de kindermoordenaar en wil hem zo een verklaring achter de verdwijning afdwingen. Wees gewaarschuwd: in De patiënt is niks wat het lijkt.

Ook dit boek heb ik als luisterboek gelezen en ontzettend van genoten. Wat een goed boek was dit. Terwijl ik dit schrijf moet ik heel goed in mijn geheugen graven om me te herinneren hoe het ook alweer afliep. Ik weet het niet meer! Niet omdat het een teleurstellend of saai einde was, maar juist omdat het zo goed in elkaar zat dat ik haast zelf mijn verstand verloor. Echt een aanrader voor de thriller liefhebber!


1. Kintu van Jennifer Nansubuga Makumbi

Wanneer Kintu zijn adoptiezoon Kalema per ongeluk een te harde klap geeft, sterft Kalema. Zodra de biologische vader van Kalema hier achter komt, vervloekt hij Kintu en de generaties die hem zullen volgen. In Kintu volg je het verhaal van Kintu Kidda, enkele generaties na hem en de vloek die de familie in zijn greep houdt. Een roman die rijk is aan verteltradities en de strijd met de moderne wereld.

Ondanks dat Kintu* niet direct mijn aandacht trok, is het (tot nu toe) voor mij het beste boek van 2020. Voor mij was het een eerste ontmoeting met Oegandese literatuur. Er ging dan ook een wereld voor mij open. Het verhaal las vlot weg en ondanks dat ik niet bekend was met de cultuur van Oeganda, kon ik me heel goed in het verhaal inleven. Er waren wat woorden en zinnen die ik niet snapte, maar dat maakte voor de spanning en het verhaal zelf gelukkig niets uit. Ik ga zeker Jennifer Nansubuga Makumbis andere boeken in de gaten houden! Lees hier mijn recensie van Kintu.


Wat zijn jouw lievelingsboeken van 2020?

*Ik heb deze boeken gekregen als recensie-exemplaar van de uitgeverijen Cossee en L.S. Amsterdam. Dit heeft op geen enkele manier mijn mening over de boeken beïnvloed!

3 thoughts on “De beste boeken van 2020, tot nu toe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s