Waarom stel ik het lezen van sommige boeken uit?

photo_2020-04-07 17.52.41

Ik denk dat we het allemaal wel eens mee hebben gemaakt: je loopt een boekenwinkel in en komt blij naar buiten met een nieuwe aanwinst. Je hebt al zoveel goede verhalen over het boek gehoord en je hebt zin om het te gaan lezen. Eenmaal thuis zet je het boek vol trots op je boekenplank en neemt jezelf voor het zo snel mogelijk op te pakken. Helaas staat in veel gevallen ditzelfde boek, dat je zo graag wilde hebben en lezen, enkele weken/maanden/jaren later nog steeds ongelezen op de plank. Waarom gebeurt dit toch elke keer weer?

Ik voel me zelf zeer aangesproken door het verhaaltje hierboven en ik denk dat ik niet het enige lid van dit clubje ben. Er staan boeken bij mij op de planken die nu al 3+ jaar geduldig wachten om eindelijk een keertje gelezen te worden. Heel lang heb ik gewoon gelezen waar ik op dat moment het meeste voor voelde, terwijl ik daarnaast ook nog nieuwe boeken kocht. Dit jaar ben ik echter vastbesloten om eindelijk eens flink werk van mijn TBR te maken. Ik ben blij dat ik kan zeggen dat dat aardig lukt, maar er zijn nog steeds boeken waarbij ik het lezen liever nog even uitstel.

Er zit een zeker thema achter mijn manier waarop ik sommige boeken op mijn planken verwaarloos. Zo ben ik verslaafd aan het gevoel dat het openslaan van een nieuw boek mij geeft. Er ligt nog een heel verhaal voor je en je zet de eerste stappen in een onbekende wereld. Het kan nog alle kanten op gaan. Bij het lezen van dikke boeken krijg ik niet vaak genoeg mijn fix om mijn aandacht volledig bij het boek te kunnen houden. Halverwege een dik boek kijk ik al vol verlangen naar het volgende boek op mijn TBR. Hierdoor bestaat het grootste deel van de verwaarloosde boeken op mijn TBR uit dikke boeken.

photo_2020-04-07 18.12.13

Deze dikke boeken zijn vaak eveneens boeken die uiteindelijk als een ‘moetje’ gaan voelen. Niet alleen omdat ze al zo lang op mijn TBR staan, maar vaak vooral omdat ik er zoveel goeds over heb gehoord en mensen uitkijken naar wat ik van hun lievelingsboek zal vinden. Maar ook bestaan er vele boeken die je als boekenwurm gelezen moet hebben. Althans, zo voelt het. Zo staat The Name of the Rose al enkele jaren ongelezen in mijn boekenplank. Als tiener heb ik het een keer gewaagd de eerste drie pagina’s te lezen en ik kwam dan ook niet verder dan die eerste drie pagina’s. Ik hoor van alle kanten dat het een moeilijk boek is om doorheen te komen, “maar het is het echt waard hoor!”. Helaas komt dat gevoel dat het “het waard is” pas als je het boek uit hebt.

Niet alleen raak ik gauw geïntimideerd door de dikte en (mentale) zwaarte van een boek, maar ook door de mogelijke feels. Ik hou er enorm van als een boek het voor elkaar krijgt om me aan het huilen te maken, maar aan de andere kant is huilen nooit echt leuk, toch? Tenzij het van het lachen is, voel je je tijdens huilen verdrietig en ik ken (gelukkig) niemand die blij wordt van verdrietig zijn. Hierdoor kijk ik vaak ook op tegen de emotionele band die je met personages in een verhaal creëert, om ze vervolgens nooit meer terug te zien. En dan zijn er altijd nog verhalen die op zo’n manier aflopen dat je na het uitlezen nog enkel in het niets gaat zitten staren (ik kijk naar jou, Me Before You). Geweldig, maar ook heel naar.


Wat zorgt er bij jou voor dat je het uitstelt om een bepaald boek op te pakken?

6 thoughts on “Waarom stel ik het lezen van sommige boeken uit?

  1. Ik heb vooral gemerkt dat het kopen van boeken en het lezen van boeken, twee totaal verschillende hobby’s zijn haha. Ik houd echt van het kopen van boeken, het gevoel dat je daarvan krijgt. Misschien dat ik daarom zo veel ongelezen boeken in de kast heb. Maar dit jaar is ook mijn doel om dit aantal aanzienlijk te doen verminderen!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s