Boeken die mij het best zijn bijgebleven

photo_2020-03-10 19.19.41

Afgelopen januari werd ik 25 jaar. Ik heb al een kwart eeuw op deze aarde doorgebracht en dus dacht ik dat het leuk zou zijn om de boeken met jullie te delen die gedurende deze 25 jaar mij het meeste zijn bijgebleven. Dit betekent niet dat het mijn favoriete boeken zijn, maar dat het gaat om boeken waar ik nog regelmatig aan terug denk. Hieronder heb ik er vijf op een rijtje gezet!


Hebbes van Carry Slee

Dit is een kinderboek waar ik nog regelmatig aan terug denk en die ik meteen herken als ik ‘m voorbij zie komen. Ik weet nog dat Noël een kamer vol met boeken had en dat dit geïllustreerd werd als een soort van poort rondom Noël heen. Als kind wilde ik ook dolgraag álle boeken op de wereld lezen en hebben. Het hebben van mijn eigen bibliotheek was een droom van me, net als van velen van jullie waarschijnlijk!

Doorgeschoten van Mirjam Mous

Dit verhaal is gebaseerd op de schoolshooting op Columbine High School in 1999. Het heeft me als jonge tiener enorm geraakt en spookte nog lang daarna in mijn hoofd rond. Aan de ene kant was het natuurlijk een verschrikking; vrezen voor je leven terwijl je veilig op school zou moeten zitten. Aan de andere kant heeft Mous het verhaal zo geschreven dat je wel mee móet leven met de twee shooters. Wat betreft het onbegrepen voelen – natuurlijk niet het schieten zelf, moet ik er nog gewoon voor de duidelijkheid even bij zeggen – kon ik me goed herkennen in het verhaal. Ook werd ik door dit boek fan van het liedje In the Shadow of the Valley of Death van Marilyn Manson.

The Host van Stephenie Meyer

Dit boek kwam op mijn pad doordat ik obsessed was met de Twilight serie. Aan het begin van The Host vond ik het moeilijk om echt in het verhaal te komen, maar naarmate het verhaal vorderde, was ik hooked. Ik kon het boek niet meer wegleggen en kreeg het nadat ik het uitlas een lange tijd niet meer uit mijn hoofd. Nog altijd staan enkele scenes me nog helder voor de geest. Helaas vond ik de filmadaptatie niet super goed …

De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans

In de vierde klas moesten we dit boek voor Nederlands lezen. Ik had al wel vaker literatuur gelezen, maar het deed me nooit zo veel. Totdat we dit boek in de klas bespraken. Ik kwam tot de ontdekking dat literatuur zoveel meer is dan enkel moeilijk gezwets over simpele dingen. Deze ‘simpele dingen’ verbergen namelijk vaak een tweede verhaal onder het eigenlijke verhaal. Dankzij dit boek raakte ik gefascineerd door literatuur en het was dan ook een van de redenen dat ik uiteindelijk Literatuurwetenschap ben gaan studeren.

Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson

Ik herinner me de vakantie waarin ik dit boek las nog heel goed. Het was ergens in Frankrijk waar we een huisje hadden gehuurd met in de aangrenzende weide twee paarden en een ezel. De woonkamer waarin ik het grootste deel van dit boek las zie ik nog voor me. Ondanks dat het zomer was, kon ik me helemaal verplaatsen in het verhaal, waar er sneeuw op de grond lag en dat me een gevoel van isolatie gaf. Het was niet de eerste thriller die ik las, maar wel de enige thriller die me na al die jaren nog goed is bijgebleven. Meestal vergeet ik het einde van iedere thriller die ik lees, zodra ik het boek dichtsla. Van Mannen die vrouwen haten kan ik me nog vrijwel iedere scene goed herinneren.


Wat is een boek die jou goed is bijgebleven?

4 thoughts on “Boeken die mij het best zijn bijgebleven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s