Enge boeken die je ‘s nachts wakker zullen houden

photo_2020-01-24 12.55.24

Iedereen heeft wel iets waar ze bang voor zijn. Sommige mensen hebben een fobie voor clowns, anderen kunnen niet slapen wanneer ze een verhaal over een stalker hebben gelezen. De een ligt wakker van horrorfilms, de ander juist van true crime. Ik behoor vooral tot die laatste soort mensen. Voor mij is het des te enger, naarmate het realistischer is. In deze post heb ik vijf boeken op een rijtje gezet die mij ‘s nachts wakker hielden.


1. Onderhuids van Nicci French

Ik open maar meteen met een soort spannend verhaal dat me altijd wakker weet te houden: een verhaal over een stalker. Dit was een van de eerste boeken van Nicci French die ik las, en daarna volgden er veel meer (bijna allemaal). Het gevoel dat iemand je in de gaten houdt, zonder dat je diegene zelf kunt zien lijkt me doodeng. Ik heb zelf een keer een dergelijke gebeurtenis meegemaakt, ik kon hem zelf wel zien, maar dat duurde gelukkig maar één nacht.

Hier komt ‘ie: ik zit op de bank en ben gekke bekken aan het trekken naar Pieter. Het is donker buiten en ik ben vergeten de gordijnen dicht te doen. Op een gegeven moment wordt mijn blik naar iets buiten, op het fietspad achter ons huis, getrokken. Er staat een man in het licht van de lantaarnpaal. Hij staat stil en kijkt recht naar binnen. Naar mij. Dit kan wel eens voorkomen; ik kijk zelf ook wel eens bij mensen naar binnen. Maar deze man blijft staan en bleef maar naar binnen kijken. Vervolgens licht ik Pieter in: “er staat een man buiten en die kijkt al een tijdje naar binnen”. Pieter kijkt door het andere raam naar buiten. De man lijkt dit in de gaten te hebben en loopt weg. Wanneer Pieter weer gaat zitten zie ik de man weer teruglopen naar de plek onder de lantaarnpaal om opnieuw naar binnen te kijken. Ja, I was freaked out. En ja, vervolgens was ik zo slim om de gordijnen dicht te doen, maar ergens vond ik dat juist minder fijn. Ik had nu geen idee waar de man was of dat hij misschien wel naar de voorkant van het huis zou gaan om aan te bellen. Wat als ik alleen was geweest? Ik heb geen idee, maar deze man is nog lang in mijn gedachten geweest. En niet op een positieve manier.

2. 1922 van Stephen King

Dit is eigenlijk geen boek, maar een kort verhaal uit de collectie Aardedonker zonder sterren. Ik woonde toen nog bij mijn ouders en had een slaapkamer op de zolder die allemaal enge hoekjes had. King is de koning van het beeldend enge dingen beschrijven, zo ook de ‘rattenkoningin’. Denk aan bloed, snijwonden en geestesverschijningen. Zodra ik het licht uit deed om te gaan slapen, zag ik haar voor me in de hoek van de kamer. Brrrrrr.

3. Echo van Thomas Olde Heuvelt

Ondanks dat ik genoeg boeken heb gelezen en vele films heb gezien die mij ‘s nachts wakker hebben gehouden, lees ik nog steeds enge boeken voor het slapen gaan. Het maakt enge boeken voor mij des te enger en daarom vele malen leuker. Totdat je natuurlijk het licht uit doet en wil gaan slapen. Dan is het plotseling wat minder leuk. Ik begon Echo ‘s nachts in bed en het opende direct met het engste deel van het verhaal. Iets over mensen die als je niet kijkt steeds dichterbij komen. Bahbahbah.

4. De shining van Stephen King

Ja ja, daar is de koning weer. Ik weet niet meer zo goed of ik nou eerst de film heb gekeken, of eerst het boek heb gelezen, maar de halfvergane vrouw in het bad is me hoe dan ook goed bijgebleven. Jakkes.

5. Stalker van Lars Kepler

Yesss, opnieuw een verhaal over een stalker die mensen bespiedt en ze vervolgens vermoord. En opnieuw een fijn openingshoofdstuk die je meteen bij de keel grijpt. Ondanks mijn angst voor stalkers blijf ik toch graag boeken over stalkers lezen. Snap jij het nog?


Welk boek heeft jou ‘s nachts wakker gehouden?

5 thoughts on “Enge boeken die je ‘s nachts wakker zullen houden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s