De Cock en de wurger op zondag van A.C. Baantjer || Review

8483674

Titel: De Cock en de wurger op zondag
Auteur: A.C. Baantjer
Aantal pagina’s: 100
Genre: Murder Mystery, Crime
Datum van publicatie: 1965
Uitgelezen op: 8 December 2017
4/5 ★


Blurb

De Amsterdamse rechercheur wordt van vakantie teruggeroepen om het op een dood spoor geraakte onderzoek naar de moord op een prostituee te hervatten.
(Goodreads)


Review

Een review in het Nederlands?! Ja, een review in het Nederlands. Het leek mij namelijk een beetje gek om dit review in het Engels te doen, aangezien het hier om een boek van Nederlandse bodem gaat. Ik ben dan ook van plan de Nederlandse boeken (waarvan ik er eigenlijk veel te weinig lees), voortaan in het Nederlands te reviewen!

De TV serie “Baantjer” (gebaseerd op de boeken van Baantjer) was de allereerste crime serie die ik keek. Waarschijnlijk was ik er eigenlijk veel te jong voor, want ik heb er avond aan avond van wakker gelegen om vervolgens door m’n vader getroost te worden. Maar stoppen was geen optie – daar was het veel te spannend voor! Baantjer heeft dan ook een hoge nostalgische waarde voor me en daarom leek het me leuk om ook een keer de boeken te gaan lezen! Bij de kringloop hebben ze altijd minstens een halve plank vol met Baantjer boeken staan, dus ik weet ze altijd te vinden!

Ook al verschilde het boek, naar mijn mening, nogal van de serie: ik ben een fan! Dit eerste boek was een heerlijk boekje om eventjes te lezen en had ‘m dan ook zo uit. Het verschil tussen de TV serie en het boek zit ‘m voor mij vooral in het personage van De Cock. Waar ik hem in de TV serie herinner als een goedaardige oudere man, vond ik hem in het boek soms ietwat agressief uit te hoek komen. Hier en daar greep hij rustig iemand bij de kraag of arm, terwijl daar niet per se een supergoede reden voor was.

Verder vielen mij de vele verkleinwoorden op, zoals japonnetjewoninkje en vrouwtjes, wat het verhaal een schattige kant gaf. Dat, terwijl het natuurlijk alles behalve schattig is wanneer “hoertjes worden gewurgd ….

Aan de ene kant is de moordzaak redelijk simpel – de uitkomst is te verwachten. Aan de andere kant houdt De Cock genoeg informatie achter om het tot het laatste moment interessant en spannend te houden wat de exacte redenen achter de moord waren.

Ik kijk nu al uit om de volgende boeken in de kringloopwinkel te kopen en te gaan lezen!

4 thoughts on “De Cock en de wurger op zondag van A.C. Baantjer || Review

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s