5 tips om mileubewuster te leven || #1

IMG_7599

Ik weet niet of het je iets zegt, maar ik ben opgegroeid in de stad-maar-toch-stiekem-een-dorp Wageningen. Deze mooie stad staat bij de meeste mensen die het kennen bekend als de geitenwollensokken stad van Nederland. Het was me nooit echt opgevallen, maar jeetje, wat is die stad groen! Al van kinds af aan heb ik geleerd om milieubewust te leven. Natuurlijk was dat als puber niet altijd even leuk, maar achteraf ben ik er toch wel heel erg blij mee. Ik merk dat ik me soms enorm negatief verbaas als ik zie hoe de meeste mensen omgaan met de natuur en het milieu, terwijl het toch de plek is waar je voor altijd zult wonen. Zelf ben ik natuurlijk ook niet altijd alleen maar 100% goed voor de natuur om mij heen, maar ik doe m’n best! Hier zijn 5 (beginner)tips om je leven een milieubewustere draai te geven!

1. Scheid je afval
Ik zal met een vrij algemene hippie regel beginnen: scheid je afval! Op deze manier is het makkelijker om lege verpakkingen, papier etc. te recyclen. Ik heb het idee dat de manier van scheiden per regio verschilt, maar scheidingsmethodes zijn overal! Probeer je aan deze ‘regels’ te houden en je komt al een heel eind!

2. Recycle zelf
De meeste mensen bezitten enorm veel prulletjes waarvan ze maar geen afstand kunnen doen, of menen dat het later nog eens van pas kan komen. In plaats van dat je het in je kast laat staan, kun je jezelfof anderen er een enorm plezier mee doen door het te recyclen. Hier bedoel ik recyclen als in: breng de boeken die je gelezen hebt, maar zeker niet nog een keer gaat lezen naar de kringloopwinkel of maak van lege sauspotten vaasjes voor bloemen of pennenbakjes! Je hebt zoveel manieren om te recyclen, en op pinterest staat het al vol met DIY’s om oude verpakkingen en andere spullen te kunnen recyclen!

3. Time jezelf onder de douche
Oke, ik zal eerlijk toegeven dat ik als puber ook wel eens het liefst een half uur onder de douche wilde staan (waar mn ouders dan al gauw een stokje voor staken), maar dat ben ik aan het veranderen. Time jezelf eens onder de douche en kijk hoe lang je nou werkelijk onder die heerlijke warme waterval staat. Probeer alleen het hoognodige onder de douche te doen, zoals haren en lichaam wassen en stap er dan onderuit. Je kunt binnen vijf minuten klaar zijn! (ik heb eens voor de lol gegoogled en zag dat de gemiddelde douchekop ongeveer 10 liter per minuut gebruikt. Doe dat keer tien en je hebt al 100 liter water in tien minuten door het putje gespoeld!)

4. Apparaten op stand-by
Mijn ouders hebben mij altijd geleerd om de tv met de knop op het apparaat zelf uit te zetten, in plaats van met de knop op de afstandsbediening (hoe vervelend ik dat ook vond). Maar goed, het apparaat verbruikt, wanneer deze op stand-by staat, nog steeds stroom! En aangezien de meeste mensen vaak niet meer dan 5 meter van de tv af zitten wanneer ze ernaar kijken, is het volgens mij een kleine moeite om er even heen te lopen om ‘m uit te doen, toch?

5. Stekkers uit het stopcontact
Dit is eigenlijk een kleine aanvulling op de vorige tip: haal de stekkers van apparaten die je op het moment niet gebruikt uit het stopcontact. Net als apparaten op stand-by, gebruiken de apparaten die met de stekker nog in het stopcontact zitten energie. Zelf was ik altijd gewend om mijn laptop ten allen tijden aan de oplader te hebben, ook al was dat heulemaal niet nodig. Nu zet ik, wanneer ik de kamer voor langere tijd verlaat, alle stekkerdozen uit en haal ik de oplader uit mijn laptop wanneer deze opgeladen is.

Nou, tijdens het schrijven van dit bericht, voelde ik me een behoorlijke betweter, sorry daarvoor! Zolang je maar weet dat ik het zelf ook niet altijd goed doe en dat deze tips stiekem voor het grootste deel een reminder voor mezelf zijn 😉 Ik merk gewoon dat er nog steeds heel veel mensen zijn, die niet doorhebben hoe de aarde eraan toe is, en dat wij mensen daar de grootste oorzaak van zijn. Maar, wij kunnen het ook weer omdraaien! We zijn met zovelen, waardoor we met kleine dingen we ook al heel ver komen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s